ETIQUETES AMB HISTÒRIA

LA GALERIA

 Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

ETIQUETES AMB HISTÒRIA

Cal Boyer, Baldomero Camps, Buenaventura Martí, José Borràs, Bartolomé Muntané, Cal Salvador Baliu, Cal Mas i Cia., Joan Godó, Cal Font, Josep Ortínez, Estalella i Roig… i una infinitat de fàbriques tèxtils ocupaven la ciutat d’Igualada durant el segle passat. Ara les recordem mitjançant la memòria viva dels edificis i del patrimoni que conservem a la col·lecció del nostre Museu. Bon exemple d’això són les etiquetes que emetien totes aquestes indústries tèxtils en les seves comandes. 

La majoria d’etiquetes que es conserven al Museu daten del segle XX, exceptuant alguna de la Fàbrica de teixits Buenaventura Martí, que data de finals del segle XIX.

Acostumaven a ser de cartó i impreses amb tinta. Els dissenys de cada etiqueta i de cada casa són ben singulars i distingits: en el cas del disseny de les etiquetes de Baldomero Camps, Buenaventura Martí i Bartolomé Muntané, la figura representativa principal sembla ser Atenea, la deessa de la guerra i la saviesa, però també patrona de les filadores, ja que segons la mitologia grega és ella qui ha ensenyat a totes les dones l’art de teixir. La divinitat grega en les tres etiquetes està acompanyada de l’escut representatiu de la ciutat d’Igualada, i en alguns casos d’un lleó, possiblement pel mite del Lleó de Nemea. Altres fàbriques com Juan Godó, Cal Boyer o la casa de teixits de cotó de José Borràs, van optar per il·lustrar l’edifici industrial de les seves fàbriques. Curiosament, a l’etiqueta de Cal Boyer apareixen les infraestructures del que avui en dia és el Museu de la Pell. El disseny de les etiquetes de la fàbrica de teixits de Juan Godó també presenta un disseny únic emprant una tècnica anomenada “gofrat o repujat” que és un procés que consisteix a produir un relleu al paper per l’efecte de la pressió. Tot el conjunt està banyat en color daurat, que fa que la brillantor de l’etiqueta ressalti i fa que sembli or. 

Totes les etiquetes tenen una nomenclatura, generalment a la part inferior, on indicaven el “tiro” de la tela, és a dir, el tipus de teixit, els metres i els cèntims que costava tot plegat. 

 

Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022