EL BASTÓ DEL CORONEL LIENCE

LA GALERIA

 Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

EL BASTÓ DEL CORONEL LIENCE

L’any 1875 el Consistori d’Igualada va regalar-li al governador militar Pedro Lience, un bastó de comandament per la seva labor pacificadora durant la Tercera Guerra Carlina. Cent quaranta-sis anys després, l’Ajuntament d’Igualada l’ha recuperat i ja es troba a les reserves del Museu. Aquesta setmana a La Galeria, t’expliquem la seva història. 

Però, qui era en Pedro Lience? 

Ens situem en el context històric de la Tercera Guerra Carlina, quan el senyor Lience amb el mèrit de coronel, és designat governador militar a Igualada. Així ho explicava l’any 1874 el diari La impremta: 

«El Valiente coronel, teniente coronel que ha sido del batallón de cazadores de Reus, al frente del cual se ha conquistado entusiastas simpatías de cuantos amamos la libertad, ha sido destinado gobernador militar de Igualada, cargo de gran importancia si se atiende a la que para las operaciones militares tiene dicha villa. Felicitamos al Sr. Lience por su nuevo nombramiento, y felicitamos también a los igualadinos liberales por la distinción de que les ha hecho objeto el Excmo. Señor capitán general, dándoles para primera autoridad militar local a un jefe tan distinguido y de reconocidas dotes» (La Imprenta, 8 d’octubre de 1874).
 
Segons l’historiador igualadí, Dr. Pere Pascual, Lience devia tenir un paper pacificador entre els dos bàndols a la ciutat, en l’última etapa de la guerra. Per aquest fet, un any abans que es donés per finalitzat el conflicte bèl·lic, l’any 1875, el Consistori d’Igualada va entregar-li un bastó de comandament agraint la seva labor a la ciutat. El diari La Imprenta recollia així la notícia: 
 
«La Villa de Igualada regala al Coronel Lience un magnífico bastón de concha con puño de oro, que estaba expuesto ayer en los escaparates de la platería de la viuda é hijos de Masriera, de cuyos talleres ha salido» (La Imprenta, 9 d’octubre de 1875).
 

El bastó

La peça en qüestió es tracta d’una creació de la firma Masriera, una molt prestigiosa empresa de joieria fundada a Barcelona l’any 1872. El bastó de comandament es va fer en l’etapa corresponent a la segona generació dels Masriera, caracteritzada pels seus treballs d’orfebreria aplicats als punys dels bastons de comandament, símbols distintius d’autoritat.

L’empunyadura de la peça està feta amb or, esmalts. Té unes dimensions de 6 x 3,5 cm, amb les inscripcions: “Al Coronel D. Pedro Lienze” i “Ygualada Agradecida 1875”. El cos del bastó està fet de carey.

Durant el 2021, la propietat d’aquest bastó va sol·licitar el permís d’exportació de la peça per la seva venda a l’estranger a través d’una casa de subhastes internacional. Davant d’aquest afer, l’Ajuntament d’Igualada en va reclamar la compra, i mitjançant un primer tràmit amb la Direcció General de Patrimoni Cultural demanant que el bé es declarés inexportable, el Ministerio de Cultura va facilitar la compra de la peça per l’import de 920 euros. 

El bastó va ser exposat al Museu d’Art Modern de Barcelona, l’any 1996, en una mostra dedicada a la nissaga Masriera. Actualment, es conserva a les reserves del Museu. 

Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022