Història

Inici > El Museu > Història

El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia té els orígens en el Museu de la Ciutat, inaugurat el 1949, gràcies a la iniciativa del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada. En aquest mateix equipament, i amb el suport dels blanquers, el 1954 s’obre una secció dedicada a la pell. L’any 1982, la gestió de l’antic Museu passa a mans de la Fundació Pública Municipal Museu Comarcal de l’Anoia.

El 1983, l’Ajuntament d’Igualada, el Servei de Museus de la Generalitat i el Gremi de Blanquers compren l’adoberia del Cal Granotes (S. XVIII), que serà excavada, restaurada i oberta al públic el 1990. L’Ajuntament també adquireix una antiga fàbrica tèxtil, Cal Boyer, actual seu del Museu; és rehabilitada en fases i s’hi obren diferents espais entre 1986 i 1999, amb exposicions permanents sobre el patrimoni industrial adober i sobre l’aigua.

L’any 1898 el Museu, juntament amb nou museus més i sota l’empara de la Diputació de Barcelona, funda la Comissió de Cooperació de Museus Locals, més tard Xarxa de Museus Locals. El 1998 és declarat secció del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i esdevé membre del Sistema Territorial del mNACTEC, i el 2015 passa a formar part de l’Igualada Leather Cluster Barcelona.

Al llarg de la seva trajectòria, el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia s’ha consolidat com un altaveu del patrimoni cultural i industrial de la ciutat i de la comarca, a través de múltiples iniciatives de dinamització, recerca i divulgació, des de l’Ajuntament d’Igualada i amb la complicitat del teixit associatiu i gremial.

Col·leccions i consultes de fons

Inici > El Museu > Col·leccions

Les col·leccions del Museu, que es mostra a Cal Granotes i als espais d’exposició permanent, estan formades per objectes, eines i maquinària relacionats amb la pell i la indústria adobera. També per enginys hidràulics, objectes i maquinària vinculats amb l’aigua i el seu aprofitament, que es mostren a l’espai L’home i l’aigua.
La reserva del Museu està integrada per un fons artístic de pintura i escultura, retaules i art religiós, arqueologia, paleontologia, ciència i tècnica, etnologia i ciències naturals. Una part del fons és accessible a través de Museus en línia.

> Museusenlinia.gencat.cat

El fons bibliogràfic del Museu de llibres i documents al voltant del tema de l’adob de la pell forma part de la Xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat de Catalunya (BEG) i es pot consultar al catàleg en línia.

> Catàleg BEG

El Museu té un servei de consulta de les col·leccions i fa assessorament en treballs de recerca, de dilluns a divendres de 9 a 13 h , prèvia concertació.

> Sol·licitud del servei de consulta

Sol·licitud

Publicacions

Inici > El Museu > Publicacions


  • “Cal Granotes”. Una adoberia del segle XVIIIMuseu Comarcal de l’Anoia, 1990
  • Museu de la Pell. IgualadaMuseu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Ajuntament d’Igualada, 1995
  • Museu de la Pell. Igualada. Dels clots als bombos. La industrialització de la pell Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Ajuntament d’Igualada, 1999
  • El Museu de la Pell d’Igualada. Quaderns de didàctica i difusió, 14 Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, 2002
  • La Pell. Col·lecció Biodiversitat i Tecnodiversitat 6 Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, 2009
  • Pascual i Domènech, Pere. La Igualadina. Símbol de la revolució industrial a CatalunyaAjuntament d’Igualada, 2014
  • La ciutat i la fàbrica. La Igualadina CotoneraAjuntament d’Igualada, Institut Municipal de Cultura, 2014

Lloguer d’espais

Inici > El Museu > Lloguer d’espais

El Museu compta amb espais privilegiats que posa a disposició d’entitats i empreses per a la celebració d’actes de caire cultural, social o educatiu (conferències, reunions, congressos, convencions, simposis, concerts…) o de caràcter comercial (presentació de productes, filmacions, rodatge d’espots, fotografia publicitària…).

Aquest espais són: l’auditori, la sala d’exposicions temporals, la nau d’encavallades, l’espai taller, el vestíbul i el pati del Museu. També el pati del Molí d’Escorça, a l’adoberia de Cal Granotes. Tots els espais són accessibles per a mobilitat reduïda. Podeu consultar les característiques i prestacions de cadascun.

> Espais del Museu

És possible completar l’esdeveniment amb visites privades de caràcter exclusiu, fora de l’horari habitual, a les sales i als espais gestionats pel Museu: adoberia de Cal Granotes, Igualadina Cotonera, Gasogen de Cal Pasqual, Sant Jaume Sesoliveres i Vil·la Romana de l’Espelt.

Per sol·licitar aquests espais s’ha de consultar, primer, la disponibilitat trucant al 93 804 67 52 o enviant un correu a m.igualadal@diba.cat, i després emplenar una instància

> instància

El Museu en xarxa

Inici > El Museu > El Museu en xarxa

Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
http://sistema.mnactec.cat/

Xarxa de Museus Locals
http://www.diba.cat/web/opc/default_xml/

Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya
http://www.xatic.cat

Igualada Leather Cluster Barcelona
http://igualadaleather.com/es/igualada-leather-cluster-es/

Botiga

Inici > El Museu > Botiga

Un espai permanent, on trobareu una selecció d’articles relacionats amb el món de la pell, i totes les publicacions sobre el Museu i els espais patrimonials que gestiona, sobre Igualada i la comarca i entorn al patrimoni industrial. Un aparador renovable per descobrir objectes de dissenyadors locals i forans, fets amb pell de qualitat.