El Premi Catalunya d’Ecodisseny 2023 reconeix productes o serveis en el mercat i en desenvolupament dissenyats, fabricats o executats a Catalunya que integren en el seu disseny consideracions per millorar-ne el comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida. Valora principalment la incorporació d’estratègies d’ecodisseny i la contribució a l’economia circular, la qualitat del disseny i la innovació.
La proposta de l’exposició pel Premi Catalunya
d’Ecodisseny s’ha projectat a través de tres
requeriments principals: la tria dels materials
emprats a partir d’una visió mediambiental,
l’adaptabilitat als possibles espais expositius, la
seva funció pedagògica i la seva durabilitat.
CATEGORIA A: PRODUCTE
El premi s’ha atorgat al Teixit Ecoloop UB per a roba laboral, presentat per l’empresa Techni Tiger, SL, consistent en teixits per a la confecció de peces de roba laboral, fabricats amb un elevat percentatge de fibres reciclades i residus tèxtils postconsum.
Aquesta és una Iniciativa innovadora pel fet d’incorporar la circularitat en els productes tèxtils d’ús professional i per facilitar la recuperació de materials a partir d’un ecosistema local, integral i amb component social. Es promou l’ecodisseny en tota la cadena de valor, a fi de maximitzar el potencial de circularitat en tot el cicle de vida.
En aquesta categoria han rebut una menció dos productes:
- El carretó de la compra sostenible 8 Plus de Rolser presentat per Innou (Antoni Parera Buxeres), el primer carretó d’anar a comprar fabricat exclusivament amb plàstics reciclats.
- I TecnoGrabber®, presentat per Tecnoconverting Engineering, SL, un sistema de xarxes que s’instal·la als sobreeixidors del clavegueram per evitar que arribin residus sòlids als rius quan hi ha episodis de pluges intenses.
CATEGORIA B: PRODUCTE EN DESENVOLUPAMENT
El premi l’ha rebut l’Eco Duo, un envàs de productes de neteja presentat per Proquimia, SA que ofereix una solució per augmentar la circularitat dels envasos ready to use que contenen productes de neteja concentrats. Es tracta d’un producte innovador i de qualitat en el disseny, tant de l’envàs com del producte, en el sector dels detergents, que té una elevada repercussió ambiental. Redueix la quantitat de residus d’envasos generats i els impactes derivats de la distribució, amb la qual cosa disminueix per dues vies la petjada de carboni.
En aquesta mateixa categoria, tres productes més han rebut una menció:
- Fizzycaps, taps circulars per a la fermentació del cava, presentats per Fizzycaps, SL i que consisteix en un nou sistema de tancament de les ampolles on fermenta el vi per a la producció de cava, fet de polietilè monomaterial i 100 % reciclable.
- La taula de surf modular Ya-go presentada per Maxuca (Joaquin Romero, Pablo Machuca) amb parts personalitzables i fabricada parcialment amb PET reciclat, bioresines i biofibra.
- Circutex, contenidor tèxtil circular, presentat per Solidança Treball EI, SL, consistent en un contenidor per a la recollida de residus tèxtils fabricat a partir de materials tèxtils recuperats.
CATEGORIA D: DISSENY JOVE
El premi ha estat per Veluga, defensa d’amarratge al moll, presentada per Joan Pahissa Aranda de l’ELISAVA, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, adscrita a la UVIC-UCC i es tracta d’una defensa de moll intel·ligent fabricada amb plàstics reciclats recollits del mar Mediterrani. És una proposta fonamentada en un bon estudi formal i de mercat que dona una resposta alternativa a un producte existent i que aplica noves tècniques de fabricació utilitzant materials reciclats i impressió 3D.
Les dues mencions d’aquesta categoria han estat per:
- FIX, retenció i encapsulació de microplàstics de Maria Mei Bellsolà, Nuria Fandos i Mario Sanz d’ELISAVA, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, adscrita a la UVIC-UCC, i Girbau Lab., i que consisteix en un projecte que desenvolupa diversos elements per a resoldre la problemàtica dels micoplàstics que es generen en rentar la roba.
- Ex·tĕrra, paper i tinta de fulles de carxofera, de Carolina Galeazzi, de l’IED Barcelona Centre Superior de Disseny i que és un paper i una tinta fabricats a partir de les fulles i tiges de la carxofera.
L’exposició en la línia dels objectius del Premi Catalunya d’Ecodisseny, està concebuda seguint els criteris de l’ecodisseny. Reduir la generació de residus, a partir de l’ús de matèries primeres procedents de productes preexistents a través de la reutilització directa o de processos de reciclatge.
Aquesta exposició vol ser eficient i sostenible amb els recursos emprats i dins el marc d’economia circular. Els mòduls es construeixen fent ús del mínim material possible i que ocupi el mínim espai en el seu trasllat i de molt fàcil muntatge. La gràfica va impresa sobre vinil amb fons de color: S’ha optimitzat el procés de producció reduint a dos models tots els plafons a on va la gràfica aplicada, deixant la cara posterior de cada panel amb el seu material base, paper craff.
S’utilitza el concepte de Green Print amb la seva impressió digital ecològica. Pel que fa al vinil i lliure de PVC, les tintes lliures de metalls i té un baix contingut en VOC i la cola usada també és de baixes emissions de VOC. L’objectiu és tenir un baix impacte amb la petjada de carboni.
L’exposició es pot visitar gratuïtament dins del següent horari:
- de dimarts a divendres de 10 a 14 h
- dijous i divendres de 16 a 18:30 h
- caps de setmana i festius d’11 a 14 h
- dilluns tancat
Els centres escolars poden visitar gratuïtament l’exposició reservant prèviament al telèfon: 938046752 o al correu masc@aj-igualada.net (Carme Mas).