Entusiasme. El repte i l’obstinació en la Col•lecció MACBA

Del 14 de setembre al 4 de novembre           

Inauguració: dia 14 a les 19.30 h

És una exposició temporal que revisa la col·lecció del Museu d’Art Contemporani de Barcelona des d’una perspectiva optimista, persistent i apassionada proposada pel seu comissari, David Armengol.

 Armengol explica que aquest projecte, en lloc de situar les obres dins d’un àmbit temàtic o cronològic determinat, s’erigeix com un to específic; és a dir, com una manera particular d’entendre la pràctica artística que reivindica la intensitat anímica del treball en art. L’exposició proposa un exercici d’activació de les obres, en què s’entrecreuen causes i desafiaments diversos, cosa que dona lloc a una selecció de reptes singulars que, situats dins de l’àmbit de l’art contemporani, transiten entre les obsessions individuals i els compromisos d’ordre estètic, social o polític. Seguint aquestes premisses, ENTUSIASME. El repte i l’obstinació en la Col·lecció MACBA proposa cinc aproximacions possibles basades en l’acte entusiasta: la construcció cosmogònica, la potència creativa de la vida quotidiana, la càrrega performativa del cos, l’activisme de caràcter social i la posada en crisi de la pròpia noció d’art. D’aquesta manera, la voluntat d’artistes com Zush, Anne-Lise Coste o Younès Rahmoun per construir un món propi mitjançant vivències, fantasies o creences; la repetició de gestos simples i quotidians d’Esther Ferrer, Ignasi Aballí, Dieter Roth, Richard Hamilton o Tere Recarens; la performativitat de Vito Acconci o Àngels Ribé; l’acció inconformista de Maja Bajevic, Emanuel Licha, Mireia Sallarès, Cildo Meireles o Gordon Matta-Clark, i, finalment, la crítica al propi sistema de l’art de figures com Marcel Broodthaers o Peter Friedl suggereixen una seqüència narrativa en què l’entusiasme denota una posició ideològica forta enfront del fet artístic: aquella que, al cap i a la fi, concep l’art com un acte de fe capaç d’assolir el que es proposa, ja sigui canviar el món o simplement qüestionar-se a si mateix.

El programa d’activitats d’ENTUSIASME arriba a tots els públics.

L’exposició ofereix activitats diverses, totes gratuïtes. Durant la inauguració del divendres 14 de setembre hi haurà la presentació de l’exposició de la mà del comissari, David Armengol. Ell mateix també serà qui pronunciarà la conferència Cap a una lectura entusiasta de l’art contemporani el dimecres 10 d’octubre a les 11 h. El 21 d’octubre a les 12 del migdia tindrà lloc unes Lectures entusiastes de la Col·lecció MACBA, visita dinamitzada adreçada a adults (a partir de 16 anys). El públic familiar podrà gaudir d’una visita performativa, Cossos que fan coses, conduïda per l’artista-educadora Marta Galán el diumenge 28 d’octubre a les 12 del migdia. També hi ha un programa de visites dinamitzades i tallers experimentals per a grups de tots els nivells educatius (amb reserva prèvia al telèfon del Museu 938046752) a càrrec d’Experimentem amb l’Art i de l’artista-educador Jordi Ferreiro. I per primera vegada al Museu, visites adreçades a grups de persones amb Alzheimer provinents de l’Hospital de dia Sant Jordi, la Fundació Sant Josep, el Centre de dia Montserrat i el Centre de dia Pare Vilaseca, a càrrec de CCCB Programa Alzheimer.

ENTUSIASME. El repte i l’obstinació en la Col·lecció MACBA és una exposició itinerant del Programa d’Arts Visuals de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, organitzada en conveni amb el MACBA i en col·laboració amb els diferents municipis que l’acullen. Es pot visitar fins al 4 de desembre, amb entrada gratuïta i en l’horari següent: de dimarts a divendres, de 10 a 14 h; dijous i divendres, de 16 a 20 h; i dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h.