Us animo a visibilitzar la menstruació en els vostres espais quotidians, i endinsar-vos en el món de l’educació menstrual i cíclica. Al perfil d’Instagram del projecte @artemeia_ trobareu llibres i articles per seguir re-aprenent, reflexions i propostes de tallers. Moltes gràcies per ser aquí!
Artemeia – Agnès Font Ribas
L’educació menstrual és imprescindible per conèixer el propi cos i els seus canvis tant físics com emocionals. És necessària per normalitzar aquest procés fisiològic que encara és un tabú. A conseqüència d’aquest tabú menstrual, moltes nenes reben la menarquia amb desinformació, manca d’acompanyament, angoixa, la qual cosa les situa en una posició de vulnerabilitat. Necessitem informació de qualitat, conscient i feminista. També més investigació científica.
L’abril del 2020, en ple confinament, Artemeia* inicia un concurs d’educació menstrual artística mitjançant les xarxes socials. L’objectiu: visibilitzar i reivindicar els cossos menstruants a través de l’art. Però també aprofitar aquesta situació per observar, tocar, escoltar, investigar el propi cos, sense tants imputs externs. Amb la nostra mirada, íntima, creativa, plena de cura i amor. Crear un espai des d’on retrobar-nos amb la vulnerabilitat i compartir-nos, reivindicar-nos.
En aquesta iniciativa ens van acompanyar com a jurades:
- Ester Herrera García educadora social a la Plataforma Unitària Contra la Violència de Gènere.
- Gemma Raventós Gascón poetessa. Autora del llibre Inevitable.
- Marina Cano fotògrafa, il.lustradora
- Eva Entropia artista, ceramista i impulsora d’Artemisa Moon Calendar.
- Cinta Tort Cartró artivista, pintura corporal per a la visibilització de la diversitat dels cossos.
- Selenitas Power.
La sorpresa va ser la rebuda que va tenir; rebre 44 fotografies i pintures d’arreu d’Espanya, per expressar l’experiència cíclica, amb llenguatges, estils i sentiments diversos. La revolució de compartir(-nos) la intimitat i vulnerabilitat. La valentia d’habitar el cos i la ciclicitat.
Un any més tard, gràcies als pressupostos participatius de l’Assemblea de Joves Impuls d’Igualada, l’exposició s’ha pogut desvirtualitzar i entrar en aquest espai tan bonic i ple d’història, les Encavallades del Museu de la Pell.