Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.
ELS BANYADORS DEL MUSEU. S. XX
Ja ha arribat l’estiu, i a La Galeria ho celebrem exposant els banyadors i Bikini que tenim al fons tèxtil del Museu.
La majoria dels vestits de bany que formen part de la col·lecció, són de la primera meitat del segle XX, aproximadament entre els anys 1920 i 1950. Eren complets i similars per a dona i home: vestit tipus mallot, de diferents colors, amb dos tirants rectes que s’ajusten a l’esquena. Per la part interior té un pantaló curt i en l’exterior acaba en forma de faldó. També hi ha alguns models de dues peces, popularment anomenats Bikini, introduïts a França l’any 1946. La part de dalt arriba fins a la cintura, i s’ajusta al cos amb dos tirants i la part de baix és un pantaló curt.
Tant els banyadors com els biquinis, són de llana verge 100% pura i estan confeccionats a màquina per Pezpont, companyia Igualadina que va ser de les primeres companyies de fabricació de vestits de bany a Espanya, i per la gran multinacional anomenada Jantzen.
La col·lecció de vestits de bany, ha arribat al Museu gràcies al senyor Pere Sans de l’empresa Volumètric de Mataró. El 1982 aquesta empresa va comprar Ocean i hi va trobar aquests vestits de bany, unes mostres enviades per la casa Jantzen per a la seva fabricació a Espanya. Aquesta companyia va ser una de les pioneres mundials en la confecció de vestits de bany. L’any 1910, des de Portland, formada per dos socis que venien els seus productes al detall, amb unes quantes màquines de teixir van elaborar uns vestits de bany de llana per a un equip de rem. Des d’aquell moment, van començar a oferir vestits de bany al seu catàleg. L’oferta es va fer molt popular entre els nedadors i es van convertir en pioners mundials.
Als anys 20-30, la campanya de publicitat nacional va incloure cartells i adhesius arreu dels EUA de la noia vermella del busseig, un dibuix d’una nedadora amb un banyador vermell que va esdevenir la icona de la marca. Aquest fet i els avals d’algunes celebritats, van estendre les vendes per Europa, Amèrica i Àsia. L’any 1930 s’introdueix el làstex, i el model Shouldaire permet prendre el sol sense tirants. Després de la Segona Guerra Mundial, on Jantzen es va dedicar exclusivament a la producció d’elements militars, s’adopta el niló i s’introdueix el Bikini a França l’any 1946, que va marcar estil amb molta brevetat i es va convertir en un clàssic de la moda mundial. Als anys cinquanta, la introducció de noves combinacions de fibres sintètiques d’assecat ràpid va modernitzar el sector, desenvolupant-se tal com el coneixem avui dia.
Del 1928 al 1964, Jantzen va produir aquestes peces a la fàbrica de gènere de punt ISSA, Industrias Salinas Sabat, SA, a Igualada. La marca Idol, també dels Estats Units, va obtenir el permís per fabricar a Espanya des del 1946 fins al 1964.
L’any 1959, es van celebrar les noces d’Argent del Club de Natació d’Igualada, on es van disputar diversos campionats i actes de celebració a la piscina del Molí Nou. En un dels campionats, es va entregar el Gran Trofeu Jantzen un trofeu especial, commemorant aquests actes, i recollit per Martí Sabat Salinas, col·laborador del Club amb la seva firma Salinas Sabat, SA.
Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo