Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.
ELS MOLINS DEL MUSEU
Aquesta setmana a La Galeria, exposem els molins d’escorça a tracció mecànica i animal. En l’etapa preindustrial, abans que arribés la mecanització, s’emprava un sistema d’adob vegetal de les pells, on aquestes es col·locaven en un clot amb capes d’escorça i aigua. En Galeries anteriors narràvem les eines i els processos que seguia una pell per ser adobada durant el segle XVIII, però quin paper tenien els molins d’escorça?
Ens remuntem al Cal Granotes del s. XVIII, abans de la mecanització: El molí d’escorça, de tracció animal, reduïa l’escorça (part externa del tronc d’arbres: alzina, bedoll, roure, salze, pi, castanyer) i fulles i tiges de roldor i zumac, o altres elements vegetals rics en taní, per tal d’utilitzar-la com a element principal per a l’adob de les pells. Dos segles més tard, al segle XX, amb l’arribada de la mecanització es substitueix la tracció animal, per la tracció mecànica. El mecanisme d’aquest molí s’encarregava de trossejar i moldre l’escorça per tal de ser utilitzada en l’adob vegetal dels cuirs.
Ambdós molins estan exposats al Museu. El molí de tracció animal a l’entrada de Cal Granotes i el molí de tracció mecànica a l’edifici de Cal Boyer, a la sala Dels Clots als Bombos.
Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo