Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.
PALEOAMBIENTS MARINS: LA COL·LECCIÓ DE JOSEP LLANSANA, ARA AL MUSEU
Aquesta setmana a La Galeria, exposem un recull de peces que formen part de la col·lecció de fòssils marins del Senyor Josep Llansana, i que a partir del 22 de juliol, també les podreu veure exposades al vestíbul del Museu.
L’ORIGEN DEL PRINCIPI
Fa 50 milions d’anys, Igualada va ser envaïda per les aigües del mar Atlàntic. Aquest fenomen, anomenat transgressió marina, va envair d’aigua les zones continentals de la conca d’Igualada, que va patir dues transgressions provinents del NW.
Però per què gran part de la nostra comarca estava ocupada per mar? Doncs a causa del xoc entre les plaques Euroasiàtica i Ibèrica, es va formar davant dels Pirineus una gran depressió que es va reomplir d’aigua provinent del mar Atlàntic. És per això que gran part de la nostra comarca estava ocupada pel mar.
Aquest mar interior estava envoltat d’importants serralades de les quals baixaven rius que aportaven molts sediments al fons del mar i formaven deltes, com la muntanya de Montserrat. Amb l’acumulació dels còdols i sediments, la depressió va quedar reomplerta i només van quedar petites acumulacions d’aigua aïllades entre elles. Aleshores, en evaporar-se, precipitaven el seu contingut en sals minerals que originaven els guixos que trobem distribuïts de manera irregular a bona part de la comarca. Amb el mar, es van desenvolupar i instal·lar diversos organismes marins, com decàpodes, taurons, braquiòpodes, tortugues, manatís, coralls… molts dels quals podem trobar fossilitzats a Collbàs, Igualada, La Tossa, etc.
FÒSSILS: ELS TESTIMONIS DEL PASSAT
Els fòssils són restes d’organismes vius, els quals van viure en una època de temps anterior a l’actual.
La selecció de peces exposades a La Galeria i al Museu pertanyen a fòssils trobats en un radi de 10 km al voltant d’Igualada, excepte Bellprat, que es troba a 15 km. Daten del Cenozoic, concretament de l’època de l’Eocè d’uns 45 i 35 milions d’anys d’antiguitat.
La col·lecció paleontològica Llansana és representativa de paleoambients marins. A La Galeria podràs trobar exemples de Cnidaris, Mol·luscs, Gasteròpodes, Decàpodes i Equinoderms.
Font bibliogràfica: J. Llansana Marcé, J. Romero Marsal. Guia de camp dels fòssils de l’Anoia: Invertebrats Marins.
Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo