Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.
ELS GUADAMASSILS DEL MUSEU
Els guadamassils són peces de cuir pintat, gravat o daurat amb dibuixos estampats. Aquest art sorgeix a l’edat mitjana a la ciutat nord-africana de Gadames, però va ser a través de Còrdova que es va exportar a la resta d’Europa. Del segle XV a XVII, la indústria del cuir ja famosa a Còrdova, es va estendre per la costa mediterrània i va arrelar a València, Barcelona i a viles com a Vic, Girona i Igualada. El cuir fet a Hispània, durant segles, va ser molt apreciat arreu d’Europa. Les pells utilitzades eren d’oví exclusivament seleccionades i adobades.
Els guadamassilers formaven un gremi propi, les primeres ordinacions daten del 1539 a Barcelona i es consideraven l’aristocràcia de l’artesanat perquè treballaven amb matèries primeres molt valuoses el cuir, l’or i l’argent.
Com ho feien?
Generalment, el guadamassil es daurava, repussava i policromava. Durant la preparació s’encolaven, se’ls aplicava unes làmines d’argent, i després de brunyir-les, es dauraven tot aplicant damunt l’argent un vernís tenyit de color or (colradura). A continuació, sobre la pell, s’imprimia el disseny mitjançant unes planxes de metall o motlles de fusta gravats, i es premsaven.
On podíem trobar els guadamassils?
Eren emprats principalment per als revestiments de parets, frontals d’altar, folrar caixes, arquetes, coixins, tapisseries, paravents i per l’enquadernació de llibres. Es diu que són els precedents del paper pintat actual emprar per recobrir les habitacions.
Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo