Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.
FEM LES MALETES!
A la Sala “Un Univers de Pell”, s’exposa bona part de la col·lecció de maletes viatgeres de pell del Museu. Des de capses per barret fins maletins de metge, vols conèixer què amaguen algunes al seu interior? A La Galeria t’ho descobrim!
Tot i que es desconeix la data exacta de fabricació de les maletes, la documentació de cada una d’elles certifica que daten del segle segona meitat del s. XIX principis del XX. El material amb què estan fetes, la pell, és un element comú en totes les maletes.
Entre les més rellevants trobem una capsa circular per barrets de color marró, més ample de la boca que del fons. S’obre per la part superior mitjançant una tapa lligada amb una corretja de pell, i està reforçada amb llistons de fusta i claus. A la part exterior hi ha unes inicials estampades J i G, i diverses restes d’etiquetes que posaven als hotels per identificar les maletes. Només s’identifica una del Grand Hotel de Paris, de Madrid. A l’interior de la capsa s’hi ha descobert un barret de copa. Es tracta d’un barret de copa negre amb insercions de paper i seda a la corona interior i un folre de cuir marró cosit a l’interior de la vora. Hi ha una cinta negra al voltant de la vora i al voltant de l’exterior del barret. A l’interior, hi ha estampat una mena d’escut envoltat de la inscripció: “Manufactured expressly for”. Per l’escut, es dedueix que el barret pertanyia a algun oficial, membre del cos de la policia colonial de la Gran Bretanya de finals del s. XIX.
Per l’altra banda, també formen part de la col·lecció, dues maletes rectangulars de pell, reforçades amb llistons de fusta clavats amb claus. Porten corretges, nanses de pell i pany metàl·lic. A la part exterior de les maletes, hi ha enganxades diverses etiquetes. En una d’elles, hi ha dues etiquetes: una de l’Agència Igualadina, encarregada aleshores del transport de mercaderies. I un altre etiqueta, amb la identificació de l’amo de la maleta, l’arquitecte modernista Igualadí Ignasi Colomer i Oms. L’altre maleta té una etiqueta estripada on posa “Borja Fonda X.X.-MONTORIO”
Per últim, també forma part de la col·lecció un petit maletí de pell, donat al Museu per la família Reich, utilitzat pels metges de la família. Porta nanses de pell i tanca metàl·lica. A l’interior, també fet de pell, hi ha inscrita la marca del fabricant Luis Vives y Cª, dedicats a la comercialització d’articles de pell, i també s’ha trobat una petita caixeta, possiblement destinada a l’emmagatzematge de medicaments, amb l’etiqueta pràcticament estripada de la Farmàcia Artigas.
Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo