El 23 d’abril de 2024 es va presentar el llibre El Modernisme a Igualada, obra de Pau Llacuna Ortínez i Josep Bou Farreras, editat pel Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada. També s’han programat quatre exposicions per donar a conèixer aquest moviment artístic que ha deixat una important empremta a la ciutat. Amb la conferència sobre l’igualadí Gaspar Camps, artista clau del Modernisme, es commemora també el 150è aniversari del seu naixement.
Divendres 11 d’octubre a les 19 h a l’Auditori del Museu de la Pell. Conferència a càrrec de Glòria Escala i Romeu, doctora en Història de l’Art i directora del Museu de la Pell d’Igualada.
Gaspar Camps i Junyent (Igualada, 1874 – Barcelona, 1942) és un dels artistes importants de l’època del Modernisme, període durant el qual realitzà obres d’un exuberant decorativisme art nouveau. Fou considerat el “Mucha català” en referència al parentiu de les seves obres amb les del famosíssim artista txec.
Després dels primers èxits a la Barcelona modernista, la seva carrera artística continuà a França, on substituí definitivament la seva inicial vocació pictòrica per les arts gràfiques. Fou contractat per a una empresa de publicitat, per a la qual treballà per un període de més de 25 anys, i per a la qual realitzà nombrosos dissenys per a cartells i per a tota mena de productes amb finalitat comercial.
Excel·lent dibuixant i colorista va arribar a un públic molt ampli amb els seus atractius dissenys centrats en la dona, sempre molt femenina i seductora.
Dotat d’una gran capacitat tècnica, forma part de la gran família dels primers professionals de la publicitat gràfica, la dels artistes –dibuixants i pintors- que van posar el seu art al servei de la indústria i del comerç per a la promoció dels seus productes.
Glòria Escala Romeu és llicenciada en belles arts (1992) i doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona (1998). Del 1997 al 2016 s’ha dedicat a l’ensenyament a l’Escola d’Art i Disseny Gaspar Camps d’Igualada. Des del 2016 és directora del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.
Dedicà la seva tesi doctoral a l’aspecte de cronista gràfic del dibuixant i pintor realista Josep Lluís Pellicer, sobre qui ha publicat diversos treballs.
Ha publicat els llibres El dibuixant Josep Simont i Guillén (1875-1968), reporter gràfic de la I Guerra Mundial (Barcelona, Rafael Dalmau, 2002; Premi Gumersind Bisbal i Gutsems 2001) i Gaspar Camps (Barcelona, Infiesta, 2004); Isidro Nonell (Saragossa, Ibercaja, 2006, catàleg d’exposicions); Nonell. Figures i espais (Caixa Girona, 2008, Catàleg d’exposició); Isidre Nonell. Catàleg raonat. Pintura (2024).
Ha publicat nombrosos articles especialitzats en l’art dels segles XIX-XX i comissariat diverses exposicions.
Aquesta conferència s’emmarca dins els actes del 70 aniversari del Museu de la Pell