EXPOSICIÓ. ENTRADA GRATUÏTA

Maletes de cartró

maletes de cartro

 

Premi IgualART 23-24

Amb l’objectiu d’estimular la creació artística en l’àmbit local, l’Ajuntament d’Igualada, a través del Departament de Promoció Cultural, convoca cada any el premi IgualART, concurs de projectes d’arts visuals inèdit en qualsevol de les seves disciplines: pintura, escultura, dibuix o gravat, com també en fotografia, videoart o la combinació de qualsevol d’elles.

Jose M. Ferulli és director i cinematògraf, va realitzar un màster en direcció de fotografia a l’ ESCAC (Barcelona).
És director de cinema documental graduat a l’Institut del Cinema de Madrid i va realitzar els seus estudis d’antropologia sociocultural a la Universitat de Sant Carles de Guatemala. Dins de la seva trajectòria ha realitzat diferents projectes que s’han presentat en televisió i festivals de cinema internacional. La seva obra s’ha dirigit al cinema social i en defensa dels Drets Humans. Ha fet treballs per a la cooperació internacional i les Nacions Unides. El seu últim documental sobre les deportacions des dels Estats Units va guanyar el premi de Ibermedia.

El projecte guanyador de l’Igual’ART 2023/24 fa un retrat de la migració interna a través d’un documental i una exposició sobre la producció de l’audiovisual

maletes de cartro

L’impuls a la recerca de futur, l’esperança de construir una nova vida i una maleta de cartró van acompanyar milions d’espanyoles i espanyols que a mitjan segle XX van haver d’emigrar dels seus pobles empobrits.

Igualada, una petita ciutat industrial a la Catalunya Central, va acollir milers de persones que van arribar fruit d’aquesta onada migratòria, venien principalment d’Extremadura i Andalusia a la recerca d’una nova vida. El documental i l’exposició registren en primera persona els testimonis d’aquest èxode.

Des del final de la Guerra Civil fins a l’any 1959, Espanya es va regir sota un sistema econòmic autàrquic que va mantenir el país en una depressió econòmica i sota un control ideològic absolut.

Aquest sistema pensat per a èpoques de guerra  pretenia que Espanya tingués una autosuficiència econòmica i el seu fracàs va provocar un sever empobriment de la població. El règim franquista que buscava el control total de la població, va restringir les migracions dins de la mateixa Espanya, obligant les persones a mantenir-se a la seva mateixa regió. La pobresa a les zones més rurals del país va arribar al punt que les persones hi haguessin de treballar a canvi de menjar.

Amb la introducció del Pla d’Estabilització l’ any 1959 hi va haver una obertura econòmica. La població retinguda a l’interior del país va migrar massivament cap a regions amb més oportunitats de treball. La gran migració es va donar principalment cap a Madrid, el País Basc, Catalunya i a Europa, principalment Alemanya i França. Aquesta gran migració del camp a la ciutat va provocar que entre el 1960 i el 1973 set milions de persones a Espanya deixessin els seus pobles d’origen, provocant el que més tard es va denominar ‘Espanya buidada.

Catalunya es va convertir en un pol d’atracció per a la població que buscava millors condicions de vida. La indústria tèxtil i del cuir a la ciutat d’Igualada oferien una oportunitat per a totes aquelles persones migrants. 

Del 1950 al 1970 la població a la conca d’Òdena va créixer de 19.688 a 41.062 habitants.

L’exposició s’inaugura el dijous 27 de juny a les 20 h a la Sala d’exposicions temporals del Museu de la Pell.

A les 19 h es farà l’estrena del documental per porta el mateix títol de l’exposició. El passi de l’audiovisual serà a l’Auditori del Museu.

Els horaris del Museu per visitar l’exposició són:

  • De dimarts a divendres: de 10 a 14 h
  • Dijous i divendres tarda: de 16 a 20 h  / juliol i agost tancat a les tardes.
  • Dissabtes, diumenges i festius: d’11 a 14 h