DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

Dia Internacional dels Museus 2025: El futur dels museus en comunitats en canvi constant

dim 2025

 

Dia Internacional dels Museus 2025

Portes obertes, visites guiades i tallers d’artesania amb pell, ruta RECorreguts i Fira Ferments per gaudir del Museu durant una setmana.

El Consell Internacional de Museus (ICOM) organitza el Dia Internacional dels Museus des del 1977 a tot el món i aquest any, sota el lema: «El futur dels museus en comunitats en canvi constant» vol posar el focus en el paper transformador dels museus en un món sotmès a profunds canvis socials, tecnològics i mediambientals.

del 13 al 18 de maig

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el Museu de la Pell obre les seves portes del dimarts 13 al diumenge 18 de maig, perquè tothom pugui conèixer les exposicions permanents ubicades a Cal Boyer: Univers de pell, L’ofici d’adober i Espai Aigua. L’adoberia de Cal Granotes resta tancada per a la remodelació de l’edifici i instal·lació d’una nova museografia.

A Cal Boyer, antiga fàbrica cotonera del s. XIX i seu central del Museu, s’hi troben tres àmbits:

L’Espai Aigua presenta una visió general de les qualitats i ús de l’aigua. Univers de pell és una de les sales centrades en la pell, i es dedica a explicar l’ús de la pell per la humanitat, al llarg del temps i per diferents cultures a través d’una selecció acurada d’objectes. L’ofici d’adober, se centra en el treball de la pell a Igualada des de fa generacions. Eines i màquines són els testimonis dels inicis manufacturers i de la millora constant, fins a la implantació industrial i la configuració de tot el barri del Rec.

Trobareu el Museu obert de:

  • dimarts a divendres de 10 a 14 h
  • les tardes de dijous i divendres de 16 a 18.30 h 
  • els dissabtes i diumenges d’11 a 14 h.

divendres 16 de maig

estoreta

TALLER D’ARTESANIA AMB PELL

Una estoreta pel ratolí amb dissenys d’altres èpoques i cultures – divendres 16 de maig de 19 a 20:30 h.

Us convidem a viatjar en el temps, i a través de diferents cultures conèixer els dissenys que decoren algunes de les peces de pell exposades al Museu.

Després, a l’espai tallers, decorarem la pell per reproduir algun detall dels dissenys de les peces del museu que han estat reinterpretats per les artesanes Desedamas. La Cecília i la Mercè són especialistes en l’art tèxtil i la pintura sobre seda. Per idear aquest taller van aplicar algunes de les seves tècniques sobre la pell.

Les pells que farem servir són restes de la producció de les adoberies d’Igualada i han estat cedides gratuïtament pel Leather Cluster Barcelona. 

Punt de trobada: Vestíbul del Museu. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia al telf 93 804 67 52 o al mail: m.igualada@diba.cat 

dissabte 17 de maig

11 a 21h Portes obertes al museu 

11 a 12h Visita guiada “La pell com a residu i exemple d’economia circular”

Punt de trobada: vestíbul del Museu.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia al telf 93 804 67 52 o al mail: m.igualada@diba.cat 

ferments

Fira Ferments

11 a 17 h Ferments!, la festa dels productes fermentats. Al pati del Museu.

Se celebra la sisena edició de Ferments!, per primera vegada a Igualada. La fira posa èmfasi en l’artesania, el territori i l’alimentació sostenible. L’esdeveniment s’estructura a partir de tres eixos: Mercat de Productors, Oferta Gastronòmica i Programa d’Activitats.

Entrada gratuïta. Inscripcions a les diverses activitats aquí.

 

17 a 19 h ruta RECorreguts pel barri del Rec d’Igualada.

Punt de sortida: Pati del Museu

El barri del Rec és un barri viu. Des dels seus orígens al segle XVIII ha viscut en una transformació constant fins als nostres dies, a la vegada que ha sabut mantenir la seva essència: l’ofici mil·lenari d’adobar pells. A través de píndoles literàries, imatges antigues i vivències de testimonis orals, descobriràs el barri en totes les seves dimensions. Deixa’t atrapar per la història, anècdotes i curiositats d’un conjunt patrimonial inigualable en aquesta visita dinàmica i participativa.

Activitat gratuïta. Cal reserva prèvia al telèfon del Museu: 938 046 752 o al correu electrònic m.igualada@diba.cat 

17:30 a 19 h Tot te bag. Taller d’artesania amb pell.

Tot prenent un te confeccionarem una tote bag de pell acompanyants de la Sandra de Nquarth Leather.

Taller adreçat a adults.

Punt de trobada: Pati del Museu (baixos de La Bella). Activitat gratuïta. Cal reserva prèvia al telèfon del Museu: 938 046 752 o al correu electrònic m.igualada@diba.cat 

19 a 20 h. visita guiada a l’exposició: The Art of Rebirth. El viatge de retorn a casa de l’artista igualadina Sílvia Guillén.

La mostra convida el visitant a emprendre un viatge introspectiu cap a l’autoconeixement i l’autenticitat, estructurat en tres etapes simbòliques: Origin, Unique i Balance.

Punt de trobada: Vestíbul del Museu

diumenge 18 de maig

recorreguts

11 a 13 h ruta RECorreguts pel barri del Rec d’Igualada.

Punt de sortida: Cal Maco (Oficina de turisme)

El barri del Rec és un barri viu. Des dels seus orígens al segle XVIII ha viscut en una transformació constant fins als nostres dies, a la vegada que ha sabut mantenir la seva essència: l’ofici mil·lenari d’adobar pells. A través de píndoles literàries, imatges antigues i vivències de testimonis orals, descobriràs el barri en totes les seves dimensions. Deixa’t atrapar per la història, anècdotes i curiositats d’un conjunt patrimonial inigualable en aquesta visita dinàmica i participativa.

Activitat gratuïta. Cal reserva prèvia al telèfon del Museu: 938 046 752 o al correu electrònic m.igualada@diba.cat 

11 a 12:30 h Un món de pell i taller “Un clauer molt animal”

12:30 a 14 h Un món de pell i taller “Un clauer molt animal”

Les famílies descobriran que la pell acompanya el desenvolupament de la humanitat des dels inicis, i que està present en àmbits tan diversos com la indumentària, l’utillatge, el transport, l’escriptura o l’esport, entre d’altres. Descobriran una acurada selecció  d’objectes que van des de l’època romana fins al s. XX i que pertanyen a entorns propers o a cultures llunyanes, confeccionats totalment o parcialment amb pell, que exemplifiquen les múltiples aplicacions i utilitats d’aquesta matèria tan preuada.

Després a l’espai taller les famílies treballaran la pell per fer un clauer molt especial i únic. Les peces, que aprofiten les restes i tares de les pells fabricades a les adoberies d’Igualada, han estat dissenyades per l’il·lustrador igualadí Xavier Mula.

Punt de trobada: Vestíbul del Museu. Activitat gratuïta. Cal reserva prèvia al telèfon del Museu: 938 046 752 o al correu electrònic m.igualada@diba.cat 

L’any 2025, l’ICOM proposa celebrar el DIM amb el lema: «El futur dels museus en comunitats en canvi constant», posant el focus en el paper transformador dels museus en un món sotmès a profunds canvis socials, tecnològics i mediambientals.

Els museus com a agents de transformació

Els museus han deixat de ser simples espais de conservació per esdevenir actors clau en la construcció de comunitats més sostenibles, resilients i inclusives. La temàtica d’enguany s’emmarca dins tres Objectius de Desenvolupament Sostenible, reforçant el seu compromís amb la societat:

  • ODS 8 – Treball digne i creixement econòmic: Els museus impulsen l’economia local generant ocupació i oferint programes educatius que afavoreixen l’empoderament de les comunitats.

  • ODS 9 – Indústria, innovació i infraestructura: Mitjançant la promoció de la creativitat i l’adopció de noves tecnologies, els museus fomenten la innovació i milloren l’accessibilitat als seus continguts i serveis.

  • ODS 11 – Ciutats i comunitats sostenibles: Els museus actuen com a centres culturals dinàmics que contribueixen al desenvolupament urbà sostenible, promovent la inclusió social, la preservació del patrimoni i la cohesió comunitària.

dim 2025