EXPOSICIÓ. ENTRADA GRATUÏTA

Alteritat i estenopeica

alteritats

 

L’exposició mostra els treballs del curs del Taller de Fotografia de Lledoners, dirigit per Maria Vernet, en el que participen interns de forma voluntària.

La mostra està dividida en diferents sèries fotogràfiques, una sobre estenopeiques i una a l’entorn de la idea d’Alteritat.

 

El taller de fotografia consta de dues propostes: una que gira entorn a la idea d’Alteritat i una de fotografia estenopeica. La responsable del taller creatiu, Maria Vernet, determina els projectes, però tan sols els estableix unes premisses bàsiques; a vegades conceptuals, tècniques o estètiques.

La idea d’alteritat es desenvolupa amb  l’expressió de les mans i el treball en equip, en el que el retratat treballa un concepte amb col·laboració dels seus companys.

Cada retratat esdevé el protagonista que interacciona amb  els braços dels seus companys de classe. La proposta és identificar-se amb un concepte i fer ús de «l’altre» i la relació amb l’altre per tal d’expressar el concepte. Els braços són l’únic element corporal amb el qual interacciona el subjecte retratat per manifestar la seva idea.

“L’alteritat és la constatació de l’altre com a possibilitant de la meva identitat i de la meva constitució perquè jo no puc ser sense les meves relacions.” (Begoña Román)

alteritat

La fotografia estenopeica és una de les primeres tècniques utilitzades en el món de la fotografia. És especialment apreciada en el camp de la fotografia artística pel caràcter únic i la claredat de les imatges que es poden obtenir amb ella. Els alumnes han creat les seves pròpies càmeres estenopeiques fent servir materials bàsics com el cartró. Tant el disseny com la construcció de les càmeres són totalment personalitzats, igual que la proposta per a la presentació dels negatius. Tot el procés, des de la creació de les càmeres fins al revelat de les imatges, ha tingut lloc íntegrament dins del centre.

Les imatges de la mostra varien en temps d’exposició, oscil·lant entre 30 segons i un minut. S’ha utilitzat pel·lícula Ilford Delta de 9×12 cm amb una sensibilitat de 400 ISO per a aquesta col·lecció.

L’exposició de les obres és sempre una manera de celebrar l’aprenentatge i possibilita el vincle cultural amb l’exterior, necessari en ambdues direccions.

L’artista responsable del Taller, Maria Vernet, ha realitzat exposicions individuals i col·lectives de pintura, fotografia, i escultura, tant a Europa com en alguns països d’Amèrica del Sud, com Argentina i Brasil. També ha participat en festivals i simposis i ha dirigit i ideat projectes artístics de Fotografia al Centre Penitenciari on treballa donant classes des del 2008.

La seva obra de pintura i fotografia més recent destaca per una temàtica dedicada a la dona i la natura. El seu concepte manifesta un compromís social i reivindica la profunditat del sentir humà amb una figuració que sublima la bellesa fora dels cànons establerts. Maria Vernet dignifica l’exclòs i evoca l’acceptació del sofriment per convertir l’art en una forma d’humanitzar la vida. 

En col·laboració amb: