Cal Granotes. Una adoberia del sXVIII

Cal Granotes

L’antiga adoberia de Cal Granotes resta tancada durant tot el curs 2024-2025 per a la seva remodelació. L’adoberia del s.XVIII inicia un procés d’actualització de l’edifici, adaptant-se als estàndards de sostenibilitat ambiental, i amb una nova museografia més immersiva que explicarà des dels orígens de la ciutat d’Igualada, la creació del barri del Rec, arribant als nostres dies amb l’ofici d’adobar pells al s XXI.

Disculpeu les molèsties.

Cal Granotes és una adoberia del segle XVIII, situada al cor del Barri del Rec i a frec del canal que li dona nom. Conserva intactes els elements més característics d’una adoberia de fa tres-cents anys i, mitjançant una interessant posada en escena de l’ofici i les eines, s’explica el procés artesanal utilitzat abans de la industrialització. La visita comença a la planta baixa o ribera (amb els clots on s’hi remullaven, pelaven, descarnaven i adobaven les pells) i continua a la planta superior o estenedor (on s’assecaven, estiraven, engreixaven i polien). Un procés manual i laboriós, que durava un any sencer i que ara per ara no supera les dues setmanes.

En aquesta visita coneixereu un dels oficis tradicionals i més importants d’Igualada que va fer néixer el barri del Rec. A Cal Granotes viatgem 300 anys enrere per resseguir el procés artesanal de fer cuir, amb les eines i els principals materials adobants; veurem com n’era de dura i especialitzada la feina i desvelarem els secrets de transformar i reciclar la pell d’un animal en un material noble.

Cliqueu sobre les imatges per veure-les amb detall