LA DONA ALS LABORATORIS DE LES ADOBERIES. Segle XX. 

LA GALERIA

la galeria_dona i nena ciencia

Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

LA DONA ALS LABORATORIS DE LES ADOBERIES

Ens unim a la celebració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, que se celebra l’11 de febrer, fent un apunt històric del paper de la dona dins del sector adober i a través d’alguns objectes de la col·lecció. 

Del laboratori al Museu

Els objectes exposats són: 

-Un calibrador, instrument que es feia servir per determinar el gruix del cuir acabat.

– Una balança de precisió, que servia per mesurar quantitats molt exactes de productes químics.

-Pots amb diversos extractes vegetals sòlids i productes químics emprats en els processos d’adob de les pells.

-Bota d’assaig, que s’utilitzava per fer diverses proves amb els cuirs.

Es tracta d’objectes exposats a la sala “Dels clots als bombos” del Museu en un espai que recrea un laboratori d’una fàbrica que adobava amb extractes vegetals, a mitjans del segle XX. En aquell moment, als laboraris d’aquestes fàbriques només hi treballaven homes. 

LES PRIMERES DONES ADOBERES

La dona no va estar present dins d’un laboratori de la indústria adobera igualadina fins a principis dels anys vuitanta del segle XX, quan algunes d’elles van començar a estudiar la llicenciatura de química especialitzada en l’adob de la pell. Anteriorment a les adoberies hi havia molt poques dones i només es dedicaven a la comptabilitat de l’empresa.

Entre els anys 80-90, va augmentar el nombre de dones estudiants del sector i es van començar a fer lloc a les adoberies. Així i tot, es dedicaven exclusivament al sector d’acabats i al control de qualitat de les pells fines, de guineu o bisó, destinades a la fabricació de peces exclusives.

AVUI

Actualment, el nombre de dones dins dels equips del sector químic i tècnic de la indústria adobera, ha augmentat considerablement en comparació a deu anys enrere, segons l’informe social i mediambiental publicat l’any 2020 per la Indústria Europea del Curtido. Bon exemple d’això és l’equip d’investigadores, químiques i enginyeres, de l’A3 Leather innovation Center del Campus Igualada UdL, un grup de recerca format majoritàriament per dones i especialitzat en la cadena de producció de la pell.

Volem agrair al Sr. Miquel Vila Badia l’assessorament en aquest tema. 

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022