LA DONA ALS LABORATORIS DE LES ADOBERIES. Segle XX. 

LA GALERIA

la galeria_dona i nena ciencia

Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

LA DONA ALS LABORATORIS DE LES ADOBERIES. 

Ens unim a la celebració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la ciència, l’11 de febrer, fent un repàs històric de la figura de la dona dins del sector adober i mostrant alguns objectes de la col·lecció, de mitjans del s. XX, actualment exposats a la sala “Dels clots als bombos” del Museu.

Del laboratori al Museu

-Un calibrador, instrument que es feia servir per determinar el gruix del cuir acabat.

– Una balança de precisió, que servia per mesurar quantitats molt exactes de productes químics.

-Pots amb diversos extractes vegetals sòlids i productes químics emprats en els processos d’adob de les pells.

-Bota d’assaig, que s’utilitzava per fer diverses proves amb els cuirs.

En el Museu podreu veure la reproducció  d’un laboratori d’una fàbrica que adobava amb extractes vegetals. A mitjans del s. XX, en aquests laboratoris, només hi treballaven homes.

LES PRIMERES DONES ADOBERES

La figura de la dona dins d’un laboratori o sector tècnic de la indústria adobera igualadina no va ser visible fins a principis dels anys vuitanta, quan algunes d’elles van començar a estudiar la llicenciatura de química especialitzada en l’adob de la pell. Anteriorment a les adoberies hi havia molt poques dones i només es dedicaven a la comptabilitat de l’empresa.

Entre els anys 80-90, va augmentar el nombre de dones estudiants del sector i es van començar a fer lloc a les adoberies. Així i tot, es dedicaven exclusivament al sector d’acabats i al control de qualitat de les pells fines, de guineu o bisó, destinades a la fabricació de peces exclusives.

AVUI

Actualment, el nombre de dones dins dels equips del sector químic i tècnic de la indústria adobera, ha augmentat considerablement en comparació a deu anys enrere, segons l’informe social i mediambiental publicat l’any 2020 per la Indústria Europea del Curtido. Bon exemple d’això és l’equip d’investigadores, químiques i enginyeres, de l’A3 Leather innovation Center del Campus Igualada UdL, un grup de recerca format majoritàriament per dones i especialitzat en la cadena de producció de la pell.

Volem agrair al Sr. Miquel Vila Badia l’assessorament de l’arribada de la dona a les adoberies. 

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022