DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

El poder dels museus.

dia internacional dels museus

 

Dia Internacional dels Museus a Igualada

Portes obertes, inauguració de la vitrina de La Gaspar i una Nit de Museus plena d’activitats per gaudir del Museu durant una setmana.

El Consell Internacional de Museus (ICOM) organitza el Dia Internacional dels Museus des del 1977 a tot el món i aquest any sota el lema: “El poder dels museus” vol demostrar que els museus tenen el poder de transformar el món que els envolta.

 

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el Museu de la Pell obre les seves portes del dimarts 17 al diumenge 22 de maig, perquè tothom pugui conèixer les exposicions permanents del Museu: Univers de pell, L’ofici d’adober, L’Home i l’Aigua, i l’adoberia de Cal Granotes.

A Cal Boyer, antiga fàbrica cotonera del s. XIX i seu central del Museu, s’hi troben tres àmbits: L’home i l’aigua, Univers de pell i L’ofici d’adober. L’home i l’aigua presenta una visió general de les qualitats i ús de l’aigua. La col·lecció d’estris i enginys hidràulics es reforça amb el Canal d’Experimentació, que ens ajuda a comprendre els mètodes de canalització i d’aprofitament energètic i industrial de l’aigua. Univers de pell és una de les sales centrades en la pell, i es dedica a explicar l’ús de la pell per la humanitat, al llarg del temps i per diferents cultures a través d’una selecció acurada d’objectes, confeccionats totalment o parcialment amb pell, que exemplifiquen les múltiples aplicacions i utilitats de la pell adobada. L’ofici d’adober, se centra en el treball de la pell a Igualada des de fa generacions. Eines i màquines són els testimonis dels inicis manufacturers i de la millora constant, fins a la implantació industrial que explica la vigència dels processos productius de les empreses adoberes actuals i la configuració de tot el barri del Rec.

L’altre edifici del Museu és Cal Granotes, antiga adoberia del Pla del Cornet, que data del segle XVIII. És situada a pocs metres de Cal Boyer i a frec del Rec, canal medieval que abastia les fàbriques de la zona. La posada en escena de l’ofici artesanal de l’adob de la pell grossa —bovina— ens transporta a la Igualada preindustrial.

Trobareu el Museu obert de dimarts a divendres de 10 a 14 h i les tardes de dijous i divendres de 16 a 18.30 h i els dissabtes i diumenges d’11 a 14 h. 

Dimecres 18 a les 11 h inaugurem la Vitrina de La Gaspar

El Museu, amb la voluntat d’establir un diàleg entre el patrimoni i els joves dissenyadors actuals, convida a La Gaspar. Escola municipal d’art i disseny d’igualada a exposar permanentment a la sala Un univers de pell els treballs dissenyats en cuir pel seu alumnat (cicle formatiu de grau mitjà d’Artesania de complements del cuir, estudis reglats únics a Catalunya) 

També s’exposaran un conjunt de màscares en cuir dissenyades pels alumnes de 2n curs d’aquest cicle formatiu, dins el projecte d’innovació pedagògica Talent Creatiu i Empresa (Departament d’Educació, Generalitat de Catalunya).