ELS ÀNGELS DE FOC. S.XVIII

LA GALERIA

àngels de foc

Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

ELS ÀNGELS DE FOC. S. XVIII. 

EL RETAULE ANTIC

Aquesta setmana a La Galeria presentem els Àngels de Foc de l’antic retaule major de la Basílica de Santa Maria d’Igualada datat del segle XVIII, d’estil barroc. 

Els Àngels de Foc formen part del retaule antic, el projecte del qual es va iniciar l’any 1704 encapçalat pels artistes Josep Sunyer i Jacint Morató. Malauradament, aquesta iniciativa es va paralitzar per culpa de la guerra de Successió, i no va ser fins al juliol del 1718 que es va començar la construcció.

Aleshores, amb els Borbons a la corona, el corrent estilístic vigent s’allunyava dels barroquismes anteriors per donar pas a un estil més acadèmic i clàssic. Tant és així que, els artistes van respectar l’estètica del projecte inicial, però substituint alguns traços barrocs, per noves línies classicistes. A mitjans de l’obra, Jacint Morató es va deslligar del projecte, fet que va alentir la construcció vint-i-nou anys fins al 1747. L’any 1793 es van donar per acabats els detalls de daurat i decoracions, que enllestien el retaule major.

I VA ARRIBAR LA GUERRA

Durant la Guerra Civil Espanyola, el retaule va ser parcialment destruït. L’església es va convertir en mercat provisional i es van destruir la major part dels objectes artístics. Tot i això, malgrat la negativa de molts igualadins, el retaule major es va desmuntar i les parts més importants es van guardar a l’església del Roser, convertida en un dipòsit provisional, el qual en un futur, es pretenia que fos el Museu del Poble. 

Després de la victòria del bàndol sublevat, es va crear a Igualada la “Junta reconstructora de templos de Igualada”, encarregada de la restauració i reconstrucció de les esglésies igualadines que havien patit destrosses durant la guerra, entre elles, la Basílica de Santa Maria. Un dels primers projectes de la Junta, va ser l’encàrrec de la restauració del temple i el mobiliari litúrgic a l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet. La restauració es va finalitzar l’any 1954. 

El retaule és la peça més remarcable de la decoració de l’església i és juntament amb la capella del Sant Crist, l’element més representatiu de la Basílica de Santa Maria. 

Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022