L'aparador de sabates del Museu. Segle XX.

LA GALERIA

Sabates pell_web

Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

L’aparador de sabates del Museu. Segle XX.

A la Sala “Un Univers de Pell”, s’exposa bona part de la col·lecció de calçat del Museu. De sabates de bisbe a sabates dignes dels Òscars: Aquesta setmana a La Galeria, descobrireu calçats i històries singulars. 

A cavall entre el s. XIX i el s. XX

Un dels parells de sabates més antics que es conserven al Museu, són uns botins de pell de primera comunió de color blanc, amb tanca de botons i sola de cuir, fets l’any 1893 a Barcelona. O unes sabates de bisbe de ras de color verd, amb la sola de cuir i una sanefa i creu brodada sobre la roba amb fils blanc i negre, fetes a la capital terrassenca. O unes botes aptes per la neu, de pell vermella i amb la punta aixecada amb ferros i sola de cuir.  

“Òscar” al millor calçat

A la segona meitat del segle XX, l’any 1972, es va celebrar la primera edició del concurs “Oscar al mejor diseño de zapatos”, organitzat per la Comisión Española Pro-suela de cuero, que premiava el parell de sabates que reunís les qualitats de comoditat, impermeabilitat, acabats, qualitats del material emprat, disseny i originalitat, promovent així l’ús de la pell per a la realització de calçat.

El premi consistia en 50.000 pessetes i la primera edició va ser guanyada per Francisco Martínez Bel, modelista de calçat de la ciutat alacantina de Saix.  El calçat guanyador va ser un parell de sabates de taló, fetes de pell de diversos colors: rosa, verd, beix i groc, i la sola de cuir amb plataforma. Va ser fet a Elda per Belsem S.A. i actualment es conserva i s’exposa a la sala “Un Univers de Pell” del Museu.

Aquest, no és l’únic calçat de la col·lecció aspirant a “Òscar” que es va presentar al concurs. També es conserven dos parells de calçat d’home, fets a Monòver per diferents empreses, ambdós de pell i sola de cuir. I dos parells de talons fets a Elda i Saix també confeccionats a Belsem S.A. i Lucalsax S.A., de característiques molt semblants, de pell de diversos colors, un amb tanca de cordons i l’altre amb tanca de sivella, que van resultar premiats. Tots els parells van ser donació de la Comisión Pro-Suela de cuero. 

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022