VIATGEM PEL CAMÍ DE RONDA MEDIEVAL

LA GALERIA

 Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

VIATGEM PEL CAMÍ DE RONDA MEDIEVAL

A principis de gener de 2002, les obres per la construcció del pàrquing subterrani de la plaça de la Creu de la ciutat d’Igualada, van deixar al descobert el tram d’un camí empedrat medieval que transitava al voltant de la vella muralla de la ciutat, entre els antics portals d’en Vives i Capdevila. Durant l’excavació, també es van recuperar objectes arqueològics de la vida quotidiana dels igualadins i igualadines de l’època medieval i moderna i que actualment es conserven al Museu. Aquesta setmana a La Galeria viatgem pel camí de ronda medieval. 

Troballes

Els treballs arqueològics es van realitzar simultàniament durant un mes, al treball de les obres. Els serveis culturals d’ArqueoCat van dur a terme el seguiment arqueològic sobre les obres de construcció del pàrquing subterrani a la plaça de la Creu, passeig de les Cabres i carrer Santa Anna. El tram del camí que es va localitzar, transcorre paral·lel al recorregut de la façana exterior d’un tram de muralla del segle XV, en l’actualitat, amagat per una línia de cases construïdes al segle XVIII. Es dedueix que la construcció de les dues estructures, camí i muralla, va ser simultània i que, possiblement, el camí envoltaria bona part del recinte emmurallat de la ciutat baixmedieval i moderna per donar accés als portals de la vila. 

L’amplada del vial conservava uns 3 metres d’amplada i una llargada de 25 metres. Està assentat directament sobre un retall artificial fet al pendent natural de margues verdes, existent entre la línia de muralles del segle XV i el riu Anoia. Les pedres que formaven l’empedrat són pedres de riu, i estava cobert per una capa irregular de calç d’aproximadament 20 cm per regularitzar la superfície, la qual la van trobar molt deteriorada. Estructuralment, cada dos metres, es va apreciar una faixa de pedres allargades col·locades en sentit  transversal en l’eix a la via, que fa pensar que el camí seguia un ordre regular. 

I més troballes…

Als extrems del camí també es van localitzar sistemes de canalitzacions documentats i la presència de cubetes o clots que es pensa que tant per la seva localització com pel seu ús, podrien estar relacionats amb alguna l’activitat industrial on l’aigua jugaria un paper destacat, com el tractament de les pells. De fet, existeix documentació conservada a l’Arxiu comarcal de l’Anoia, que parla de la construcció de locals de blanquers prop de la zona a partir del segle XVIII. 

Durant el descobriment, també es van recuperar materials arqueològics, testimonis de la vida quotidiana dels nostres avantpassats. Les peces trobades pertanyen a estris domèstics com ara una cullera, agulles de caps, una part d’un recipient de vidre, plats i escudelles que actualment es conserven a les reserves del Museu.

La voluntat de l’Ajuntament d’Igualada va voler conservar un tram del total del camí reconstruït en la zona de la Font de la Carota, per tal de testimoniar el camí de ronda que va donar lloc al creixement de la Igualada medieval. 

Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022