EL CARRO DE LA NETEJA PÚBLICA. S. XX.

LA GALERIA

Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

El Carro de la neteja pública. S. XX. 

Aquesta setmana a La Galeria exposem una de les peces més rellevants del fons de ciència i tècnica del Museu: El carro cisterna de la neteja pública datat de principis del segle XX. Es tracta d’un carro que s’emprava per a la neteja pública municipal de Reus. Porta incorporat un contenidor verd de llauna fosa, amb un seient de fusta al capdavant pel conductor i un dispositiu de sortida per l’aigua amb una mànega per on desembocava l’aigua. 

De carros de cavalls a rodes i motor 

La neteja urbana no es va generalitzar a Espanya fins al segle XVII, quan la noblesa i el clergat, amb la col·laboració ciutadana, es va encarregar de gestionar la neteja dels carrers de les zones cèntriques setmanalment i, amb menys freqüència, la dels barris perifèrics. 

Les transformacions sociopolítiques provocades per l’ocupació francesa durant el segle XIX, van fomentar millores higièniques urbanes molt beneficioses. Tot i això, la decadència social que es vivia al país, no va permetre que aquests avenços progressessin.

Amb l’entrada del segle XX, es va organitzar un pla de gestió de neteja urbana amb l’objectiu de mecanitzar les operacions de neteja perquè fossin més efectives. Per això, es van posar en marxa vehicles adaptats per la feina.

En un primer moment van ser carros arrossegats per cavalleries, com el carro del Museu. Els cavalls arrossegaven el dipòsit de l’aigua i els tècnics anaven netejant tota la via pública amb l’ajuda de la mànega. Però aquest sistema comportava un gran problema contraproduent: els excrements del cavall proliferaven de forma alarmant en la via pública i suposava un problema mediambiental greu, fet que va obligar a buscar mètodes més efectius per la neteja dels residus de les ciutats. Aquest afer va venir lligat al desenvolupament de la indústria automobilística, que a mitjans del segle passat estava en auge. De tal manera que, van trobar en els vehicles de motor la solució definitiva per la neteja urbana. Al llarg dels anys la tecnologia s’ha anat introduint cada cop més en la neteja viària, ajudant a resoldre les dificultats bàsiques de la neteja urbana.   

El carro de la neteja pública, el podeu veure exposat a la planta baixa del Museu, a la Sala de l’Home i l’Aigua. 

Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022