RECORREGUT PELS CARTELLS DE LA FESTA MAJOR

LA GALERIA

 Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

ELS CARTELLS DE LA FESTA MAJOR

A les reserves del Museu de la Pell i Comarcal de l’Anoia es conserven bona part dels cartells i programes originals de la Festa Major d’Igualada de les darreres dècades 80-90. En aquesta Galeria exposarem un recull històric dels cartells representatius d’aquells anys. 

TEMPS ERA TEMPS

La celebració de la Festa Major o també manifestació del Seguici folklòric-festiu de la ciutat d’Igualada és un fenomen cultural centenari. Els seus orígens es remunten a finals del segle XIV i principis del XV, amb la celebració del primer pregó l’any 1374.  

L’origen de les festes prové de les celebracions del Corpus Christi, que van donar lloc a altres actes festius com jocs i danses. Però les institucions eclesiàstiques van trobar excessivament festives les celebracions que es feien durant el seguici del Corpus. Així que, a partir de 1780, van prohibir els jocs i les manifestacions de goig durant el Corpus, i molts pobles com Igualada, van decidir traslladar tots els actes festius a la diada de la festivitat del patró local, en aquest cas, el de Sant Bartomeu. Finalment, el Corpus es va anar perdent i les festivitats de la festa patronal es va anar ampliant i consolidant. 

PROGRAMES HISTÒRICS

El primer programa de Festa Major d’Igualada del que es té constància data de l’any 1846. Actualment, al Museu es conserven alguns cartells originals gairebé del llarg del segle XX. La majoria estan fets o finalitzats a mà emprant tècniques pictòriques de llapis a color sobre paper, collage de paper, pintura sobre paper, dibuix amb tinta sobre paper o els més moderns fets digitalment. 

 

Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022