MONEDES IMPERIALS

LA GALERIA

Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

MONEDES IMPERIALS

La Vil·la Romana de l’Espelt és un jaciment arqueològic amb restes d’una explotació agrària majoritàriament del s. II dC. Al llarg de diverses excavacions s’hi han descobert les estructures principals de la construcció, pintures i mosaics i un gran nombre d’objectes pertanyents a la cultura romana que actualment es conserven al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. Es tracta de la vil·la romana més rellevant i ben coneguda de la comarca de l’Anoia.

Gràcies a les troballes a la Vil·la de l’Espelt, el Museu té un gran fons de numismàtica, que compta amb 68 monedes: asos ibèrics antonians, sestercis, petits i mitjans bronzes, follis, etc. Cronològicament, abasten des del període romanorepublicà fins al primer terç del segle V dC. Tot i que, la gran majoria de monedes són del segle III dC, sobretot de la segona meitat on destaca l’emperador Claudi II, i de principis del IV dC, on sobresurt Constantí I i els seus fills.

La majoria de les monedes provenen de les tasques d’excavació, però d’altres s’han recuperat de col·leccions particulars, fet que no permet contextualitzar-les. 

Del segle III s’han trobat monedes de bronze de diverses mides i un velló, encunyades amb els busts de diverses emperadrius i emperadors durant la seva etapa de govern:  Fúlvia Plautil·la (202-201 dC), Marc Antoni Gordià I (242 dC), Herènnia Etruscil·la (249-251 dC), Gal·liè (253-268), Marc Cassià Latini Pòstum I (258-267 dC), Marc Piavvoni Victorí  (pare, 265-67 dC), Tètric I (267 dC), Claudi II El Gòtic (271-275), Luci Domici Aurelià (270-275 dC) i Marc Aureli Car (282-283 dC). 

De principis del segle IV també s’han descobert bronzes de diverses mides i un velló. La gran majoria pertanyen a l’etapa de Constantí I el Gran, que va governar de 306 al 337 dC i Màxim I (383-388 dC). 

Tota la informació ha sigut facilitada per Josep Maria Nuix i Jordi Enrich, autors d’una monografia sobre la Vil·la Romana de l’Espelt que es publicarà pròximament. 

 

monedes vil·la romana

Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022