LA PELL EN L'ESPORT

LA GALERIA

pell esport la galeria

Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

EN PILOTES I GUANTS… DE PELL

Actualment, al fons de pell del Museu es conserven peces exclusives que formen part de la història contemporània de l’esport del nostre país. Pilotes de futbol, equipaments d’esgrima, guants de beisbol, guants de boxa, equipaments de motociclisme, equipaments d’hoquei… entre d’altres, formen part d’aquesta col·lecció. Entra a La Galeria, i descobreix a quins esportistes pertanyien totes les peces!

Va de pilotes

Uns dels objectes més rellevants del fons esportiu de pell són dues pilotes de futbol que van pertànyer al Futbol Club Barcelona. Ambdues peces són de pell adobada, tenyida i cosida. Una d’elles és de la Marca registrada Demar, amb la inscripció “Super Nitram. Especial para equipos de primera división” i signada per alguns jugadors del Barcelona, tot i que no s’han identificat els noms, possiblement datada dels anys 60-70.  L’altre pilota, també pertanyent al Club Barceloní, va ser una edició especial realitzada l’any dels Jocs Olímpics a Barcelona, el 1992. També està signada per tot l’equip oficial de les olimpíades.

Seguim botant la pilota però ara en aquest cas en un esport molt diferent: la pilota basca. Al Museu es conserven tres pilotes petites de pell, específiques per aquest esport, i una pala de vímet, l’equipament complet pel joc de la pilota basca. Es tracta d’una pala feta de vímet mitjançant un trenat, amb el mànec de pell i de color marró. Les pilotes tenen una característica molt especial, i és que estan datades del 1952 i signades pels germans Manuel i Joaquín Balet, uns mites de la pilota basca a Catalunya, que es van convertir en campions d’Espanya justament en aquest any, a Sant Sebastià.

I de guants…

El boxa i el beisbol també són esports protagonistes al nostre fons de pell. Al Museu es conserven els guants de boxa que el boxejador melillenc Ben Ali va utilitzar al campionat d’Europa contra el francès Pierre Vetroff. El combat es va celebrar a Barcelona el febrer del 1965, on el melillenc es va proclamar campió. Els guants són de pell adobada i cosida de color negre, rivetejats de blanc, tanca per cordons i signats per l’esportista a la part interior.  

Els guants de beisbol conservats al Museu, són de procedència americana, de la marca Adjusta Wrist, del model Diamante, amb un número de sèrie específic. Són de pell de color beix, cosits i amb una estructura metàl·lica a l’interior.

Podreu gaudir d’algunes d’aquestes peces a l’exposició permanent de la Sala de la pell del Museu.

pilota pell la galeria

Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022