EL RETAULE DE SANT ANTONI

LA GALERIA

sant antoni_web

Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

El Retaule de Sant Antoni de Pàdua

El 13 de Juny és Sant Antoni de Pàdua i a La Galeria ho celebrem exposant un fragment del retaule de la Basílica de Santa Maria datat del s.XVII, actualment  exposat a la Sala “El Museu de la Pell” a la secció “La Pell en la història”. 

Origen de la confraria

El 13 de juny es celebra el dia de la santivitat d’Antoni de Pàdua, el patró dels Mestres dels oficis de blanquers, assahonadors i guanters. La confraria es va crear l’any 1700, va ser aprovada pel Papa Inocenci XII, i possiblement se li va atribuir a aquest gremi per la fama de taumaturg que tenia el Sant de Pàdua, per la duresa de l’ofici i per la facilitat de sofrir greus accidents. 

Els confrares de Sant Antoni de Pàdua celebraven moltes funcions eclesiàstiques a l’esglèsia parroquial i dues festes solemnes a la capella de Sant Antoni. Durant la Guerra Civil Espanyola es va cremar l’altar dedicat a Sant Antoni de Pàdua situat a la Basílica de Santa Maria d’Igualada, i no va ser fins l’any 1941, que la Dena i el Gremi de Blanquers d’Igualada van decidir reconstruir l’altar del seu patró. La capella, dedicada al Sant, es va inaugurar un any després. Està decorada amb plafons amb escenes de la vida de Sant Antoni i conserva dos relleus petits que pertanyen al retaule antic del s. XVII.

El fragment del retaule salvat

A la Sala “El Museu de la Pell” a la secció “La Pell en la història”, es troba exposat un fragment de relleu del retaule del s.XVII de l’altar de Sant Anoni de Pàdua, que estava situat a la basílica de Santa Maria d’Igualada, i que durant la Guerra Civil Espanyola, va ésser prácticament destruït. El relleu és d’estil barroc i evoca un passatge bíblic d’un dels miracles del Sant on apareix Sant Antoni com a figura central, agenollat treient un home del pou. Al cantó dret hi ha cinc personatges i a la part esquerra dues figures observen l’escena, darrere d’una columna. L’origen tradicional d’aquest relat es remonta a un dels miracles del Sant que va tenir com a protagonista a un nen que s’ofegava en un pou i va èsser salvat per la gràcia de Sant Antoni. 

Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022