SELLONERA. FINALS S. XIX

LA GALERIA

SELLONERA_BOIXETA_imatge destacada

Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu ric fons.

Sellonera de pell ornamentada i clavetejada amb vellut vermell. Finals S. XIX. 

Ens unim a la commemoració del Bicentenari de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, aquest 2022, amb l’exposició d’aquesta sellonera. Es tracta d’una de les peces més rellevants de la col·lecció de pell, que va ingressar al Museu per una donació desconeguda. 

Aquest tipus de seient, més conegut com a selló o sellonera, l’utilitzaven majoritàriament les dones per als seus desplaçaments a cavall. Aquestes selloneres estaven orientades transversalment a l’eix del cavall, sent més còmodes i adequades per la indumentària que feien servir a l’època, i pel fet que es considerava “poc apropiat” que les dones muntessin de la manera convencional.

La sellonera és de pell marró i rosa ataronjat, amb el seient folrat de vellut vermell. La part exterior està ornamentada amb unes delicades sanefes mitjançant la tècnica del clavetejat i vuit plaques de llautó decorades amb escenes costumistes i motius florals. El faldó del selló, la peça de pell que servia per evitar el fregament de les cames amb el llom del cavall, està decorat amb dues aus dibuixades a ambdós costats de la peça i sanefes que envolten tot el conjunt. L’objecte va acompanyat del capçal del cap del cavall, que es compon per dues peces i corretges de pell marró, cosides, clavetejades i unides per sivelles metàl·liques.    

Actualment, aquesta sellonera està exposada a la sala Un univers de pell del Museu amb altres selles i guarniments de cavall.

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022