LA TIMIDESA DE CENTELLAS. 1909.

LA GALERIA

nena centelles_web

Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu fons.

LA TIMIDESA DE CENTELLAS. 1909. 

Aquesta setmana a La Galeria exposem La Timidesa, obra de l’artista Joan Centellas i Raig.  Nascut a Igualada l’any 1887, va ser estudiant de la Llotja de Barcelona del 1910 al 1915. La seva breu carrera artística va ser premiada amb diversos reconeixements com el Premi de l’Ateneu Obrer de Barcelona (1905), per un dels seus grups escultòrics (“En romería”, 1907), diverses medalles a La Exposición Nacional de Bellas Artes de Madrid de 1910 i a la VI Exposición Internacional de Barcelona de 1911. 

Centellas va formar part de la generació d’artistes postmodernistes, els quals tenien com a referència el realisme i la simplicitat davant de l’idealisme i els paradigmes estètics del modernisme. Aquesta generació reorientà d’una forma seriosa i coherent l’estètica anterior del modernisme alhora que s’anava acostant el noucentisme. També va ser deixeble dels germans Oslé. 

L’any 1918 va allunyar-se de la creació escultòrica pròpia per treballar com a copista de marbre d’altres escultors com Blay, Marés o Rebull. Al final de la seva vida, Centellas, va tornar a l’escultura amb un estil més hieràtic i estilitzat, poc semblant a la seva obra anterior. Quan va defallir l’any 1964, va donar part de la seva obra al Museu. 

La Timidesa va ser esculpida l’any 1909, és de guix, envernissada, i es tracta d’una adolescent femenina nua, pentinada amb trenes i un llaç. Té unes dimensions de 134 x 39 x 39 cm. La peça demostra un treball molt hàbil com a retratista, on capta els trets físics i psicològics del personatge. Durant la primera etapa, les seves obres es basaven en un realisme accentuat, tenint cura dels detalls i trets fisonòmics, que en conjunt mostren els estats anímics. En general, són personatges quotidians, del carrer i senzills, sense cap ornament excepte els rostres i els gestos.

La Timidesa estarà exposada a la Sala d’exposicions temporals del Museu fins al mes de setembre a l’exposició Visions del disseny: com ho fèiem i com ho fem a l’Anoia. Tanmateix, la mateixa obra en bronze es troba al Museu d’Art Modern de Barcelona.  

Cliqueu sobre la imatge per veure un vídeo

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022