Boscos mediterranis per fer cuir biodegradable i de quilòmetre zero

En la línia de fer més sostenible el procés d’adob de les pells i aconseguir cuirs amb una reducció de productes químics, l’A3 Leather Innovation Center ha dut a terme una investigació per aprofitar els residus de l’explotació forestal del pi.

Aquest projecte ha permès obtenir tanins provinents de la poda, les pinyes, la pinassa i l’escorça dels arbres, amb els quals l’adobat de la pell esdevé més  ecològic. Amb aquesta iniciativa també es busca substituir els tanins procedents de la tala d’arbres i de l’extracció d’escorça principalment de països d’Àfrica i sud Amèrica, que tarden entre 50 i 75 anys a arribar a la maduresa i que posteriorment s’importen, alhora que s’afavoreix el manteniment dels boscos mediterranis. En aquest sentit, si es substituïssin el 50% dels extractes vegetals d’importació per l’extracte de pi autòcton, s’utilitzarien 35 tones de biomassa forestal anuals només a Igualada.

L’A3 Leather Innovation Center ha desenvolupat aquest projecte juntament amb l’empresa adobera Combalia S.A. que, mitjançant aquests tanins, ja produeix articles de pell d’alta qualitat, com cinturons o carteres. Articles de cuir biodegradables que, un cop en desús, es poden descompondre més fàcilment que el convencionals.

Per saber-ne més sobre l’A3 Center Leather Innovation https://a3center.cat/index.php/ca