Textilfest és el primer Festival de Creació Tèxtil Contemporània que s’organitza a Catalunya i tindrà lloc a Igualada, una de les ciutats catalanes amb més tradició tèxtil. El seu objectiu específic és promoure la creativitat i celebrar la cultura dels oficis i, alhora, crear un punt de trobada amb totes aquelles organitzacions i entitats arrelades al territori que comparteixin els nostres objectius per a compartir experiències de bones pràctiques i crear aliances de futur.
El Festival és una iniciativa de l’Associació per a la Creació Tèxtil (ACT) i s’està coproduint amb el Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada.
L’eix del programa girarà entorn de dues exposicions que albergarà el Museu de la Pell d’Igualada, situat a l’antiga cotonera Cal Boyer.
Circular. El cicle de vida dels tèxtils
L’exposició s’inaugurarà al Museu de la Pell d’Igualada el 18 de setembre de 2025, i a diferència de la majoria de les activitats que conformen el programa romandrà oberta fins a gener de 2026.
La mostra té un clar caràcter didàctic amb l’objectiu de mostrar les diferents fases en la producció i creació d’un tèxtil, des del seu origen amb les fibres fins al final de la seva vida útil sota l’enfocament de la sostenibilitat mitjançant la reparació i el reciclatge. Alhora és un homenatge al valor dels oficis artesans.
Per a aconseguir aquests objectius el contingut de l’exposició tindrà dues parts clarament diferenciades:
- peces que mostrin l’excel·lència dels diversos oficis tèxtils
- eines, equipament, materials i documentació sobre els oficis, tant impresa com audiovisual.
Amb la intenció que pugui servir com a referència i inspiració per a les persones interessades a participar, resumim aquí les fases de la vida d’un tèxtil incloent les tècniques que poden estar relacionades amb cadascuna d’elles.
1. Gestació amb què es fa un tèxtil. Fibres naturals, regenerades, sintètiques. Processaments de fibres naturals, filat, etc. Fabricació de bioplàstics.
2. Naixement: com es fa un tèxtil:
- A partir de fibres: objectes realitzats amb feltre, aglomerats tèxtils, tècniques de cistelleria, paper, etc.
- A partir de fils: teixits de calada (punt, encaix i les seves variants, trenes, cordons, etc.
- A partir de teixits: confecció, costura, barreteria, altres.
3. Creixement: com s’embelleix un tèxtil.
Tints i totes les seves variants ( shibori, batik, etc.), estampació, impressió digital, pintura sobre tela, brodats, plisats, arrufats i qualsevol altra tècnica per a afegir textura.
4. Vida adulta i vellesa: com es manté i es repara un tèxtil. Neteja i manteniment en funció del tipus de fibra i de tèxtil. Sargits, pegats, reparacions, restauracions.
5. La fi de la vida: com reneix un tèxtil. Reciclatge, inclòs el upcycling, treball amb retalls (Patchwork).