TRES PINTORS CÈLEBRES: URGELL, MATILLA I LARRAGA

LA GALERIA

la galeria urgell_larraga_matilla_web

Igualada és l’aparador de la Cultura Catalana durant aquest 2022 i el Museu ho celebra obrint les portes de la seva col·lecció, de forma virtual, mostrant cada setmana una peça del seu ric fons.

Tres pintors cèlebres: Urgell, Matilla i Larraga. 

Al replà pujant l’escalinata que condueix a la Sala de Sessions de l’Ajuntament d’Igualada i a Alcaldia, podem admirar unes pintures de Modest Urgell, Segundo Matilla i Andrés Larraga, de finals del S. XIX i principis del S. XX. Són obres del fons pictòric del Museu de la Pell que procedeixen del llegat dels mecenes igualadins Artur i Jaume Garcia Fossas.

Es tracta de tres teles de gran format: un paisatge boscós d’Andrés Larraga, una marina de Segundo Matilla i un capvespre de Modest Urgell.

Andrés Larraga (Valtierra, 1861 – Barcelona, 1931) va ser un artista d’origen navarrès format a Barcelona i París. En aquest paisatge boscós hi apreciem elements de la tradició pictòrica amb d’altres més moderns, apresos de l’impressionisme francès, com ara una pinzellada molt audaç.

Segundo Matilla i Marina (Madrid, 1862-Teià, 1937) va ser un pintor nascut a Madrid, instal·lat i format a Catalunya. Les seves obres també s’acosten a l’impressionisme francès. Es va especialitzar en el retrat i en la pintura de paisatges amb una marcada predilecció pels capvespres. Va exposar a Barcelona, Madrid i París i gran part de la seva producció va ser exportada a Amèrica.

Modest Urgell i Inglada (Barcelona 1839-1919) va ser un pintor, actor i dramaturg català. La seva obra, emmarcada entre el romanticisme i el realisme, és composta majoritàriament de paisatges d’atmosferes melancòliques de paleta ombrívola i pinzellada densa. Va ser reconegut nacional i internacionalment, en exposar a diverses capitals europees. Com a professor de l’Escola de Belles Arts, Llotja, va exercir una important influència en artistes com Joan Miró o Pablo Picasso.

El Museu de la Pell conserva una altra pintura d’aquest autor, Un carrer de Sant Gervasi i Sol de matí (MPICA 15254) que entre el 2019 i el 2020 va ser cedida en préstec a l’exposició Modest Urgell. Més enllà de l’horitzó celebrada al Museu de Girona en el marc de l’any Modest Urgell. 

Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les i gaudir dels detalls de la peça

logo Igualadaccc2022