FESTES I FIRES

Vadefoodies 2019

La cuina coreana, els fermentats, els gelats i els esmorzars de forquilla i ganivet seran tendències protagonistes de la cinquena edició de Vadefoodies

La cuina coreana és encara desconeguda al nostre entorn però desperta un interès creixent entre els aficionats a la gastronomia per la gran varietat de verdures, arrossos, sopes, carns i peixos que mescla. Recollint aquesta tendència, la cinquena edició del Festival de Tendències Gastronòmiques Vadefoodies que se celebrarà els dies 14 i 15 de juny a Igualada organitzarà diverses activitats per conèixer més a fons la proposta culinària de Corea a través de tallers, xerrades i showcookings i donarà a conèixer alguns dels plats estrella com el Bulgogi, el Bibimbap o el Kimchi, que ja formen part de la gastronomia internacional.

Després d’haver dedicat les edicions anteriors a les cuines de Perú, Mèxic i Japó, Vadefoodies fa aquest any un pas més i celebra el seu cinquè aniversari endinsant-se, no només en la gastronomia d’un territori sinó també en el coneixement de les seves tècniques més antigues. Així doncs, el festival girarà també entorn de la fermentació, una tècnica que s’utilitza des de l’antiguitat per conservar els aliments, fer-los més gustosos, i extreure’n més nutrients. A part del conegut Kimchi (col xinesa fermentada i picant), la cuina coreana compta també amb altres fermentats com el Jeotgal (marisc fermentat i salat) i el doenjang (pasta de soja fermentada). Altres cuines del món també utilitzen fermentats; el Xucrut d’origen alemany o el Te Kombucha ja formen part de la dieta de moltes persones. Magda Carlas, doctora, dietista i crítica gastronòmica explicarà a Vadefoodies els beneficis d’aquests aliments fermentats.

La vessant més popular del Festival, l’Eat Street, tornarà a omplir de gastronomia i música el pati exterior del Museu de la Pell, un espai on els assistents poden tastar una varietat de propostes gastronòmiques vinculades al festival, així com fer un descans, prendre una copa, o assistir als concerts acompanyats de família i amics. Entre d’altres, es podran degustar les creacions del xef Albert Marimon de la Cava de Tàrrega i Fogons de Forès i de la propietària del restaurant Koryo de Barcelona, Ayhun Sun, a més de nombrosos restauradors igualadins.

D’entre les novetats de la cinquena edició del Vadefoodies destaca la xerrada del xef Sergi de Meià, que parlarà d’una tendència que ha estat sempre present a l’interior del país: l’esmorzar de forquilla i ganivet. Meià, gran coneixedor de la cuina tradicional catalana, ha intentat recuperar aquesta tradició i explicarà quines són les receptes que triomfen més.

Una altra de les activitats destacades és la xerrada del sommelier Josep Pelegrín, que explicarà el perquè de l’exit dels concursos de tast de vins que se celebren al nostre país, i finalment, el públic es podrà endinsar al món dels gelats amb una xerrada i tast a càrrec de Jordi Guillem, xef del restaurant lo Mam Le Meridien Ra Beach Hotel 5*GL i subcampió del món en gelateria el 2016 i 2018.

El festival Vadefoodies s’inaugurarà el divendres 14 de juny a les 19h a l’Auditori del Museu de la Pell amb la presència del cònsul general de Corea Taewan Huh, l’alcalde d’Igualada Marc Castells, els membres de l’organització del festival i nombroses personalitats del món de la cuina.

Quin és el millor esmorzar de forquilla de l’Anoia? · El festival ja ha començat a escalfar motors amb el Concurs d’Esmorzars de Forquilla de l’Anoia, una competició que no només pretén involucrar els establiments i els comensals de la comarca en el festival, sinó que també vol posar en valor un dels àpats més tradicionals de la cuina catalana: l’esmorzar de forquilla i ganivet.

Quin és el restaurant de l’Anoia que ofereix el millor esmorzar de forquilla i ganivet? Tothom pot contribuir a fer aquesta difícil elecció participant al concurs on participen més d’una vintena d’establiments d’arreu de la comarca. Vadefoodies proposa que sigui la votació popular la que decideixi quins son els millors esmorzars de forquilla de l’Anoia, de tal manera que en cada un dels bars i restaurants participants el comensal podrà emplenar una butlleta on puntuarà l’esmorzar de l’1 al 5 i dipositarà la papereta en una urna que també trobarà a l’establiment.

El recompte es farà el dissabte dia 15 de juny al matí, en ple festival Vadefoodies, i es determinarà el primer i el segon premi que s’atorgaran en acabar l’esmorzar que es farà a la rambla del Museu de la Pell. Des de l’organització del festival gastronòmic s’anima tothom a participar en aquest concurs per reconèixer els millors esmorzars de forquilla de l’Anoia.

El dissabte dia 15 de juny en el marc del festival Vadefoodies, els cuiners Sergi de Meià i Adelaida Castells, coautors del llibre “Esmorzars de forquilla”, oferiran un showcooking i degustació d’un plat de morro i tripa. Tant per poder assistir a l’esmorzar com per gaudir del showcooking i degustació del dissabte dia 15 de juny, cal apuntar-se i comprar els tiquets a la web vadefoodies.cat, ja que les places son limitades.

Gastronomia i disseny, un binomi d’èxit · Menjar en un restaurant és molt més que ingerir calories. La vida social canvia, la manera de viure canvia, i això es reflecteix en com es menja i com es considera el menjar. Actualment vivim un moment de transició culinària, i es necessiten noves eines, nous conceptes, nous formats, noves maneres de fer per adaptar la gastronomia a la societat actual.

És per això que aquesta edició, el col·lectiu Vadefoodies s’ha associat amb Disseny Marked, una associació de dissenyadors i artesans que va néixer el 2016 i agrupa una vintena de socis professionals, i plegats han ideat una activitat que uneix disseny i gatronomia especialment dirigida amb públic professional: Design the Restaurant Experience, que compta amb la col·laboració del Barcelona Centre de Disseny.

Design the Restaurant Experience és un programa que ofereix eines de disseny i formació específica en diverses matèries clau relacionades amb l’emprenedoria, el branding i la comunicació, i a Igualada es farà específicament una sessió sobre Food Design per a professionals de la gastronomia i la restauració. Al llarg del matí del dissabte dia 15 de juny a l’Adoberia Bella es farà una conferència sobre tendències en la intersecció entre disseny i gastronomia i un workshop per a professionals de la gastronomia i la restauració titulat “Food Design: el disseny de l’experiència gastronòmica”, que anirà a càrrec d’Elsa Yranzo i ensenyarà com aplicar els principis de l’estètica i el disseny artístic a les creacions gastronòmiques.

Vadefoodies · El Festival Vadefoodies va néixer ara fa cinc anys a Igualada de la mà de l’Associació Cultural i Gastronòmica Vadefoodies amb l’objectiu de crear un espai lúdic i divulgatiu de les tendències gastronòmiques d’arreu del món, i en només cinc anys ja s’ha convertit en un festival consolidat de tendències gastronòmiques a Catalunya. Compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada i Estrella Damm, i reuneix cada any més de 4.000 visitants. Enguany se celebrarà els dies 14 i 15 de juny al seu emplaçament original: al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.