VÍDEO

Visita guiada a l’exposició Ritmes de Josep Campeny

A càrrec dels comissaris Lídia Català i Salvador Oliva. La mostra va ser exposada al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia del 19 de setembre de 2020 al 7 de febrer de 2021.
 
L’exposició va reunir una selecció d’escultures i dibuixos que presenten un dels artistes més representatius de l’art català. La seva obra, emmarcada entre els corrents realista i modernista, és d’una gran qualitat tècnica i el reflex d’una època i una societat a cavall entre els segles XIX i XX.
 
L’artista va executar una obra molt extensa amb diverses temàtiques – retrats, escultura pública, tipus populars… -, però va obtenir sobretot una gran fama amb les escultures d’animals en lluita, que va exhibir en diverses exposicions nacionals i internacionals, i per les quals va rebre destacats premis.
 
Al llarg de la seva trajectòria també es va forjar una selecta clientela que li va fer nombrosos encàrrecs, principalment escultures funeràries. De la mateixa nissaga que el gran escultor neoclàssic Damià Campeny, autor del Neptú que presideix la plaça del Rei d’Igualada, Josep Campeny va néixer a la Rambla Sant Isidre d’Igualada.
 
Tot i que la seva família es va traslladar a Barcelona quan ell tenia quatre anys, sempre va mantenir un estret lligam amb la seva vila natal i especialment amb l’Ateneu Igualadí. Després de formar-se a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, va estudiar escultura a París ajudat econòmicament pels seus parents Muntadas-Campeny, emprenedora família igualadina que també s’hi havia instal•lat a Barcelona on van fundar diverses fàbriques tèxtils, entre elles la coneguda Espanya Industrial.