DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

Dia Internacional dels Museus 2024: Museus per l’educació i la investigació

DIM 24

 

Dia Internacional dels Museus a Igualada

Portes obertes, projecte araArt, ruta RECorreguts i una Nit de Museus plena d’activitats per gaudir del Museu durant una setmana.

El Consell Internacional de Museus (ICOM) organitza el Dia Internacional dels Museus des del 1977 a tot el món i aquest any, sota el lema ‘Museus per l’educació i la investigació‘, subratlla el paper fonamental de les institucions culturals a l’hora de proporcionar una experiència educativa holística. Aquest dia aposta per un món més conscient, sostenible i integrador.

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el Museu de la Pell obre les seves portes del dimarts 14 al diumenge 19 de maig, perquè tothom pugui conèixer les exposicions permanents del Museu: Univers de pell, L’ofici d’adober, L’Home i l’Aigua, i l’adoberia de Cal Granotes.

A Cal Boyer, antiga fàbrica cotonera del s. XIX i seu central del Museu, s’hi troben tres àmbits: L’home i l’aigua, Univers de pell i L’ofici d’adober. L’home i l’aigua presenta una visió general de les qualitats i ús de l’aigua. La col·lecció d’estris i enginys hidràulics es reforça amb el Canal d’Experimentació, que ens ajuda a comprendre els mètodes de canalització i d’aprofitament energètic i industrial de l’aigua. Univers de pell és una de les sales centrades en la pell, i es dedica a explicar l’ús de la pell per la humanitat, al llarg del temps i per diferents cultures a través d’una selecció acurada d’objectes, confeccionats totalment o parcialment amb pell, que exemplifiquen les múltiples aplicacions i utilitats de la pell adobada. L’ofici d’adober, se centra en el treball de la pell a Igualada des de fa generacions. Eines i màquines són els testimonis dels inicis manufacturers i de la millora constant, fins a la implantació industrial que explica la vigència dels processos productius de les empreses adoberes actuals i la configuració de tot el barri del Rec.

marina Cal Granotes

L’altre edifici del Museu és Cal Granotes, antiga adoberia del Pla del Cornet, que data del segle XVIII. És situada a pocs metres de Cal Boyer i a frec del Rec, canal medieval que abastia les fàbriques de la zona. La posada en escena de l’ofici artesanal de l’adob de la pell grossa —bovina— ens transporta a la Igualada preindustrial.

El mes de juliol l’antiga adoberia, museïtzada i inaugurada el desembre de 1990, inicia un procés d’actualització de l’edifici, adaptant-se als estàndards de sostenibilitat ambiental, i amb una nova museografia més immersiva que explicarà des dels orígens de la ciutat d’Igualada, la creació del barri del Rec, arribant als nostres dies amb l’ofici d’adobar pells al sXXI.

Trobareu el Museu obert de:

  • dimarts a divendres de 10 a 14 h
  • les tardes de dijous i divendres de 16 a 18.30 h 
  • els dissabtes i diumenges d’11 a 14 h.

El divendres 17 de maig, dins del programa araArt del departament d’educació de la Generalitat de Catalunya, coneixerem la història i mitologia dels wayang kulit. Aquests titelles d’ombres fets amb pell a l’illa de Java seran protagonistes d’una representació teatral dels alumnes de l’institut Vallbona d’Anoia. Les educadores i els alumnes aprendran a treballar el pergamí per fer uns wayan kulit que seran protagonistes de la seva representació. Al Museu, i de la mà de l’expert en pergamí Miquel Vila i de la mestra artesana Sandra Quílez de Nquart Leather, coneixeran la tècnica de fabricació d’aquestes peces úniques i màgiques.

Igualada celebra la Nit de Museus el dissabte 18 de maig, dia en què se celebra el Dia Internacional dels Museus a tot el món.

Per tercer any i a causa de l’èxit de les edicions anteriors del Som Pell el Museu organitza conjuntament amb l’entitat Cal Cuta activitats adreçades al públic jove i públic general.

Podeu consultar el programa sencer aquí

Aquest mateix dia s’inauguraran dues exposicions:

Sota la pell del Rec. Memòria oral del barri del Rec, a càrrec de l’entitat igualadina Cerca i amb la col·laboració de Cal Cuta.

Epidermis,  d’Ainoa Sillero.

 

epidermis

Diumenge 19 i per tancar una setmana plena d’activitats, us proposem una nova ruta RECorreguts pel barri del Rec d’Igualada.

Cal reserva prèvia al telèfon del Museu: 938 046 752 o al correu electrònic m.igualada@diba.cat (tanquem inscripcions el divendres anterior a la ruta a les 14 h).

Teniu tota la informació aquí

Aquest 2024 l’ICOM proposa el lema ‘Museus per l’educació i la investigació‘, que subratlla el paper fonamental de les institucions culturals a l’hora de proporcionar una experiència educativa holística. 

Els museus són centres educatius dinàmics que fomenten la curiositat, la creativitat i el pensament crític. Aquest 2024 volem reconèixer la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per a l’exploració i la difusió de noves idees. Des de l’art i la història fins a la ciència i la tecnologia, els museus són espais vitals on l’educació i la investigació convergeixen per donar forma a la comprensió del món.

Pel DIM 2024 es convida la ciutadania a repensar l’educació i imaginar un futur en què l’intercanvi de coneixements transcendeixi les barreres, on la innovació s’uneixi a la tradició. El 18 de maig és un bon moment per explorar la riquesa de coneixements que ofereixen els museus i construir, junts, un món més informat i inclusiu.