Història
Inici > El Museu > Història
El Museu té els orígens en el Museu de la Ciutat, inaugurat el 1949, per iniciativa del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada. En aquest mateix equipament, i amb el suport dels blanquers, el 1954 s’obre una secció dedicada a la pell. L’any 1982, la gestió de l’antic Museu passa a mans de la Fundació Pública Municipal Museu Comarcal de l’Anoia.
El 1983, l’Ajuntament d’Igualada, el Servei de Museus de la Generalitat i el Gremi de Blanquers compren l’adoberia de Cal Granotes (S. XVIII), que serà excavada, restaurada i oberta al públic el 1990. L’Ajuntament també adquireix una antiga fàbrica tèxtil, Cal Boyer, actual seu del Museu; és rehabilitada en fases i s’hi obren diferents espais entre 1986 i 1999, amb exposicions permanents sobre el patrimoni industrial adober i sobre l’aigua.
L’any 1988 el Museu, juntament amb nou museus més i sota l’empara de la Diputació de Barcelona, funda la Comissió de Cooperació de Museus Locals, més tard Xarxa de Museus Locals. El 1998 és declarat secció del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i esdevé membre del Sistema Territorial del mNACTEC. El 2015 passa a formar part del Igualada Leather Cluster Barcelona.
Col·leccions i consultes de fons
Inici > El Museu > Col·leccions
La reserva del Museu està integrada per un fons artístic de pintura i escultura, retaules i art religiós, arqueologia, paleontologia, ciència i tècnica, etnologia i ciències naturals. Una part del fons és accessible a través de Museus en línia.
El fons bibliogràfic del Museu de llibres i documents al voltant del tema de l’adob de la pell forma part de la Xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat de Catalunya (BEG) i es pot consultar al catàleg en línia BEG.
El Museu té un servei de consulta de les col·leccions i fa assessorament en treballs de recerca, de dilluns a divendres de 9 a 13 h , prèvia concertació, trucant al telèfon 938046752 o enviant un correu a m.igualada@diba.cat.
Publicacions
Inici > El Museu > Publicacions
Cal Granotes”. Una adoberia del segle XVIII
Publicació de l’exposició permanent de l’adoberia museïtzada el 1990, sobre l’adob preindustrial marroquí antic. Textos, imatges històriques i fotografies dels objectes més rellevants. Traducció al castellà, anglès i alemany.
Museu de la Pell. Igualada. Dels clots als bombos. La industrialització de la pell
Publicació dels àmbits “Dels clots als bombos” i “La industrialització de la pell”, de l’espai permanent del Museu de la Pell d’Igualada creat el 1999. Textos, imatges i fotografies dels objectes més rellevants exposats. Traducció al castellà, anglès i alemany.
Museu de la Pell. Igualada
Publicació dels àmbits “La pell en la història” i “Un univers de pell”, de l’espai permanent del Museu de la Pell d’Igualada creat el 1995. Textos, imatges i fotografies dels objectes més rellevants exposats. Traducció al castellà, anglès i alemany.
La Pell. Col•lecció Biodiversitat i Tecnodiversitat
Seguiment de tot el procés de transformació de la pell incloent també el seu impacte ambiental i tractament de residus generals.
El Museu de la Pell d’Igualada. Quadern de didàctica i difusió
Quadern sobre l’activitat adobera a la ciutat d’Igualada des del procés pre-industrial fins a la industrialització.
Història del Gremi de Blanquers d’Igualada
Publicació editada pel Gremi de Blanquers d’Igualada el 1997. Recull històric des dels orígens fins a finals del s. XX. Inclou documents, fotografies i un inventari del moment de les adoberies i magatzems de cuir d’Igualada.
Els oficis de la pell a la Catalunya preindustrial, de J.M. Torras i Ribé
Combina elements històrics, patrimonials i tècnics del ram de la pell. Analitza la configuració geogràfica dels oficis de la pell i estudia el funcionament, l’organització del treball i la tipologia arquitectònica de les adoberies.
Diccionari de la indústria d’adobar pells
Vocabulari editat el 1992, amb revisió terminològica del TERMCAT. Abasta tots els termes que fan referència a la pell; recull la definició en català i les equivalències en castellà.
Cessió i lloguer d’espais
Inici > El Museu > Lloguer d’espais
Tots els espais són accessibles per a mobilitat reduïda. Per sol·licitar-los s’ha de consultar, primer, la disponibilitat trucant al 93 804 67 52 o enviant un correu a m.igualada@diba.cat, i després emplenar una instància.
És possible completar l’esdeveniment amb visites privades de caràcter exclusiu, fora de l’horari habitual, a les sales i als espais gestionats pel Museu: adoberia de Cal Granotes, Igualadina Cotonera, Gasogen de Cal Pasqual, Sant Jaume Sesoliveres i Vil·la Romana de l’Espelt.
VESTÍBUL.
Situat a l’entrada del Museu, té una superfície total d’uns 144 m2 i una capacitat per a 72 persones. És un espai adequat per a recepcions. Té il·luminació natural i accés al pati. Disposa de dues càmeres de refrigeració i màquina de begudes calentes. Wifi gratuït.
PATI DEL MOLÍ D’ESCORÇA DE CAL GRANOTES.
És el pati d’accés a l’adoberia de Cal Granotes, presidit per un molí d’escorça i amb un banc de pedra en un dels extrems. Es pot equipar per a activitats a l’exterior que no requereixin gran amplitud; també per a desdejunis, dinars o sopars i concerts i espectacles de format reduït. Té una superficie de 112 m2 i un aforament de 100 persones.
ESPAI TALLER.
Situat a la primera planta del Museu. Superfície de 54 m2, amb capacitat per a 27 persones assegudes i taules preparades per treballar-hi la pell o desenvolupar-hi qualsevol activitat manual, tallers o formació en general. Il·luminació natural o artificial. Disposa d’un punt d’aigua i un taulell llarg fix. Equipat amb projector. Wifi gratuït.
SALA D’EXPOSICIONS TEMPORALS.
Espai ampli i regular situat a la planta baixa del Museu, de 180 m2, amb accés des del vestíbul. Aforament de 112 persones. Equipat per allotjar-hi tot tipus d’exposicions, també funciona com a sala d’ús polivalent per a actes diversos. Possibilitat d’adaptar l’espai amb dues parets mòbils. Il•luminació artificial. Espai climatitzat. Wifi gratuït i equip de megafonia portàtil.
ENCAVALLADES DE CAL BOYER.
Situat a la primera planta del Museu, té una superfície de 769 m2 i és un espai adequat per a actes de gran format, per a rodatges i sessions fotogràfiques. Capacitat per a 270 persones. Il·luminació natural i artificial. Disposa de muntacàrregues amb accés al pati i ascensor amb accés al vestíbul. Espai no climatitzat. Wifi gratuït.
PATI DE CAL BOYER.
El pati s’organitza al llarg de les façanes d’entrada (oest) i sud de l’edifici. A l’estiu la part de ponent rep l’ombra de lladoners. Una ampla rampa el fa accessible des del carrer. Està dotat d’unes grades i bancs, papereres, una font i un wc. Es pot equipar per a fires, matinals i jornades, dinars o sopars, concerts i espectacles diversos. La superficie total és de 1190 m2 i té una capacitat de 600 persones. Amb 3 punts de connexió elèctrica i un d’aigua.
Un pati de servei rere la xemeneia, entre les dues naus, pot servir d’espai annex. Té accés al vestíbul. Es pot equipar per a activitats a l’exterior que no requereixin grans amplituds; també per a desdejunis i àpats a peu dret. Té una superficie de 140 m2 i un aforament de 75 persones.
ESPAI CUB.
Situat a la primera planta del Museu, a la Nau d’Encavallades. Espai perimetral de 50 metres linials per a exposicions temporals. Il·luminació natural o artificial.
AUDITORI.
La sala d’actes o auditori es troba a la planta baixa. Compta amb 154 seients i una taula i faristol per a ponents. Està habilitada per acollir conferències i jornades, projeccions i presentacions multimèdia. Connexió a internet per cable i wifi gratuït. Espai climatitzat. Sonorització estèreo amb equip de so (un micròfon de peu, dos de taula i dos sense fils). Equipament d’imatge amb projecció sistemes DVD i PC. Pantalla retràctil. Cabina de projecció amb taula professional de deu canals.
El Museu en xarxa
Inici > El Museu > El Museu en xarxa
Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
http://sistema.mnactec.cat/
Xarxa de Museus Locals
http://www.diba.cat/web/opc/default_xml/
Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya
http://www.xatic.cat
Leather Cluster Barcelona
https://leatherbarcelona.com/
Botiga
Inici > El Museu > Botiga
Cliqueu sobre les imatges per veure-les amb més detall
*Venda física a la botiga del Museu (vestíbul de Cal Boyer – entrada principal del Museu de la Pell). Els articles estan subjectes a limitacions d’estoc. Si voleu assegurar-vos la compra d’una peça podeu consultar al telèfon: 93 804 67 52