Història

Inici > El Museu > Història

El Museu té els orígens en el Museu de la Ciutat, inaugurat el 1949, per iniciativa del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada. En aquest mateix equipament, i amb el suport dels blanquers, el 1954 s’obre una secció dedicada a la pell. L’any 1982, la gestió de l’antic Museu passa a mans de la Fundació Pública Municipal Museu Comarcal de l’Anoia.

El 1983, l’Ajuntament d’Igualada, el Servei de Museus de la Generalitat i el Gremi de Blanquers compren l’adoberia de Cal Granotes (S. XVIII), que serà excavada, restaurada i oberta al públic el 1990. L’Ajuntament també adquireix una antiga fàbrica tèxtil, Cal Boyer, actual seu del Museu; és rehabilitada en fases i s’hi obren diferents espais entre 1986 i 1999, amb exposicions permanents sobre el patrimoni industrial adober i sobre l’aigua.

L’any 1988 el Museu, juntament amb nou museus més i sota l’empara de la Diputació de Barcelona, funda la Comissió de Cooperació de Museus Locals, més tard Xarxa de Museus Locals. El 1998 és declarat secció del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i esdevé membre del Sistema Territorial del mNACTEC. El 2015 passa a formar part del Igualada Leather Cluster Barcelona.

Col·leccions i consultes de fons

Inici > El Museu > Col·leccions

La reserva del Museu està integrada per un fons artístic de pintura i escultura, retaules i art religiós, arqueologia, paleontologia, ciència i tècnica, etnologia i ciències naturals. Una part del fons és accessible a través de Museus en línia.

El fons bibliogràfic del Museu de llibres i documents al voltant del tema de l’adob de la pell forma part de la Xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat de Catalunya (BEG) i es pot consultar al catàleg en línia BEG.

El Museu té un servei de consulta de les col·leccions i fa assessorament en treballs de recerca, de dilluns a divendres de 9 a 13 h , prèvia concertació, trucant al telèfon 938046752 o enviant un correu a m.igualada@diba.cat.

Publicacions

Inici > El Museu > Publicacions

Cal Granotes”. Una adoberia del segle XVIII

Publicació de l’exposició permanent de l’adoberia museïtzada el 1990, sobre l’adob preindustrial marroquí antic. Textos, imatges històriques i fotografies dels objectes més rellevants. Traducció al castellà, anglès i alemany.

Museu de la Pell. Igualada. Dels clots als bombos. La industrialització de la pell

Publicació dels àmbits “Dels clots als bombos” i “La industrialització de la pell”, de l’espai permanent del Museu de la Pell d’Igualada creat el 1999. Textos, imatges i fotografies dels objectes més rellevants exposats. Traducció al castellà, anglès i alemany.

Museu de la Pell. Igualada

Publicació dels àmbits “La pell en la història” i “Un univers de pell”, de l’espai permanent del Museu de la Pell d’Igualada creat el 1995. Textos, imatges i fotografies dels objectes més rellevants exposats. Traducció al castellà, anglès i alemany.

La Pell. Col•lecció Biodiversitat i Tecnodiversitat

Seguiment de tot el procés de transformació de la pell incloent també el seu impacte ambiental i tractament de residus generals.

El Museu de la Pell d’Igualada. Quadern de didàctica i difusió

Quadern sobre l’activitat adobera a la ciutat d’Igualada des del procés pre-industrial fins a la industrialització.

Història del Gremi de Blanquers d’Igualada

Publicació editada pel Gremi de Blanquers d’Igualada el 1997. Recull històric des dels orígens fins a finals del s. XX. Inclou documents, fotografies i un inventari del moment de les adoberies i magatzems de cuir d’Igualada.

Els oficis de la pell a la Catalunya preindustrial, de J.M. Torras i Ribé

Combina elements històrics, patrimonials i tècnics del ram de la pell. Analitza la configuració geogràfica dels oficis de la pell i estudia el funcionament, l’organització del treball i la tipologia arquitectònica de les adoberies.

Diccionari de la indústria d’adobar pells

Vocabulari editat el 1992, amb revisió terminològica del TERMCAT. Abasta tots els termes que fan referència a la pell; recull la definició en català i les equivalències en castellà.

Cessió i lloguer d’espais

Inici > El Museu > Lloguer d’espais

Tots els espais són accessibles per a mobilitat reduïda. Per sol·licitar-los s’ha de consultar, primer, la disponibilitat trucant al 93 804 67 52 o enviant un correu a m.igualada@diba.cat, i després emplenar una instància.

És possible completar l’esdeveniment amb visites privades de caràcter exclusiu, fora de l’horari habitual, a les sales i als espais gestionats pel Museu: adoberia de Cal Granotes, Igualadina Cotonera, Gasogen de Cal Pasqual, Sant Jaume Sesoliveres i Vil·la Romana de l’Espelt.

El Museu en xarxa

Inici > El Museu > El Museu en xarxa

Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
http://sistema.mnactec.cat/

Xarxa de Museus Locals
http://www.diba.cat/web/opc/default_xml/

Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya
http://www.xatic.cat

Leather Cluster Barcelona
https://leatherbarcelona.com/

Botiga

Inici > El Museu > Botiga

Cliqueu sobre les imatges per veure-les amb més detall

 

*Venda física a la botiga del Museu (vestíbul de Cal Boyer – entrada principal del Museu de la Pell). Els articles estan subjectes a limitacions d’estoc. Si voleu assegurar-vos la compra d’una peça podeu consultar al telèfon: 93 804 67 52